nl
Nieuwsbrief
Cases

Argenx

  • Exits Life Sciences & Care

Argenx is een biotechnologiebedrijf dat een breed gamma van gedifferentieerde therapieën ontwikkelt voor de behandeling van ernstige auto-immuunziekten en kanker. Verschillende van deze op antilichamen gebaseerde therapieën bevinden zich inmiddels in klinische fase.

Argenx richt zich op de ontwikkeling van producten die het potentieel hebben om ofwel first-in-class te zijn tegen nieuwe doelwitten ofwel best-in-class tegen gekende, maar complexe doelwitten. Het bedrijf wil op die manier de behandeling mogelijk maken van aandoeningen die tot heden onbehandelbaar of onvoldoende behandelbaar zijn. Het bedrijf beroept zich hiervoor op een gamma aan gedifferentieerde technologieën.

Het SIMPLE Antibody™-platform, gebaseerd op het krachtige afweersysteem van lama’s, laat argenx toe om nieuwe en complexe doelen te exploiteren. Daarenboven werden drie antilichaam engineering-technologieën specifiek ontworpen om de therapeutische index van de kandidaat-producten te verbreden.

Sinds begin 2022 heeft argenx met Vyvgart, een medicijn tegen de zeldzame spierziekte myasthenia gravis, een eerste medicijn beschikbaar op de Amerikaanse en Japanse markt. In augustus kreeg Vyvgart ook toelating voor de Europese markt.

Partners in ambitie bij argenx

Onder impuls van VIB verplaatste het bedrijf zijn onderzoeksactiviteiten naar de Arteveldestad en in 2011 streek argenx neer in Gent. Twee jaar later trad PMV toe tot het aandeelhouderschap. Het bedrijf stond toen al een tijdje op de radar van PMV.

In juli 2014 haalde argenx 42 miljoen euro op bij zijn beursgang op Euronext Brussel en ging het bedrijf een stevig partnerschap aan met farmabedrijf Shire, dat ook tot het kapitaal toetrad. De bestaande aandeelhouders, waaronder PMV, ondersteunden ook deze keer het verhaal.

In mei 2017 stak argenx dan de oceaan over om te noteren op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, het mekka van de biotech.  Amerikaanse, maar ook Europese beleggers liepen storm en argenx haalde vlotjes 100 miljoen dollar op, veel meer dan de beoogde 60 miljoen. Ook deze transactie werd gesteund door PMV.

  • ActiviteitTherapie-ontwikkeling op basis van lama-antilichamen
  • Instap 2013
  • LocatieGent
  • Websitehttps://www.argenx.com/