nl
Nieuwsbrief
Cases

Augustine Therapeutics

  • Start-ups & scale-ups
  • Life Sciences & Care
  • Portfolio Life Sciences & Care
  • Life sciences & care
  • Starten

Samen met anderen investeert PMV in Augustine Therapeutics, een nieuwe venture van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven. De spin-off ontwikkelt innovatieve therapieën voor patiënten die lijden aan de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT). Augustine haalde 4,2 miljoen euro zaaikapitaal op bij PMV, V-Bio Ventures, Advent France Biotechnology, Gemma Frisius Fonds en VIB.

C MT doet niet direct een belletje rinkelen bij de gemiddelde Vlaming. Toch is het een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen van het perifere zenuwstelsel. Wereldwijd treft ze 10 tot 30 mensen op de 100.000. De ziekte is de eerste keer  beschreven in 1886 door de neurologen Jean-Marie Charcot, Pierre Marie en Howard Henry Tooth. Door defecten in het perifere zenuwstelsel ontvangen de spieren minder prikkels waardoor ze minder worden geactiveerd. De huidige therapieën voor CMT genezen de aandoening niet en zijn beperkt tot behandelingen die enkel de symptomen verlichten.

Nieuwe therapieën

Dankzij Augustine Therapeutics komt daar binnenkort misschien verandering in. De nieuwe venture van VIB en KU Leuven is voortgekomen uit het onderzoek van Ludo Van Den Bosch, en uit een samenwerking tussen de laboratoria van Joris de Wit en Bart De Strooper (beiden VIB-KU Leuven). Het team van VIB Discovery Sciences heeft de leiding over de preklinische ontwikkeling van de nieuwe therapieën. Hoofd Jérôme Van Biervliet: “De ontdekkingen van de wetenschappers van VIB-KU Leuven zijn het ideale startpunt voor de pijplijn van Augustine Therapeutics. Het team van VIB Discovery Sciences heeft uitgebreide industriële ervaring en beschikt over de vereiste expertise voor de eerste fasen in de ontwikkeling van een geneesmiddel.”

Bezoek de website van Augustine Therapeutics:

www.augustinetx.com