nl
Nieuwsbrief
Cases

Astrivax

  • Start-ups & scale-ups
  • Life Sciences & Care
  • Portfolio Life Sciences & Care
  • Life sciences & care
Hanne Callewaert - Astrivax

Samen met het PMV team en netwerk inzetten op vaccin innovatie brengt ons een stap dichter bij nieuwe en doeltreffende vaccins die makkelijk te produceren zijn, minder afhangen van de koude-keten en langdurige bescherming bieden.

Hanne Callewaert, CEO en co-founder van Astrivax.

‘Plasmid-launched live attenuated virus’ platform voor de preventie en behandeling van virale aandoeningen

AstriVax is een private spin-off bedrijf van de KU Leuven, opgericht in 2022 op basis van vaccin technologie ontwikkeld aan het Rega Instituut. AstriVax bouwt een eersteklas Plug & Play vaccinplatform met een gepatenteerde DNA-gebaseerde technologie die zelfversterkende levende verzwakte virussen lanceert. De veelzijdige technologie van AstriVax kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van een breed scala aan vaccins ter voorkoming en behandeling van infectieziekten. AstriVax wil belangrijke uitdagingen in de vaccinologie aanpakken door nieuwe vaccins te ontwikkelen die gemakkelijk te produceren zijn, minder eisen stellen aan de koudeketen en een brede en langdurige bescherming bieden tegen verschillende virussen en andere ziekteverwekkers.

De start-up zal het bijeengebrachte kapitaal gebruiken om (1) het eerste thermostabiele vaccin tegen gele koorts (YF) in een eerste fase 1-studie bij mensen te brengen, (2) twee kandidaat-vaccins in de pijplijn verder te ontwikkelen tot klinische proeven (bv. vaccins ter preventie van hondsdolheid en ter behandeling van chronische hepatitis B (CHB)), (3) de platformtechnologie klinisch te valideren op basis van klinische gegevens die zijn gegenereerd met YF, hondsdolheid en CHB en (4) de preklinische pijplijn aan te vullen met verschillende preventieve en therapeutische leads.
Het bedrijf is gevestigd in de BioHub in Leuven.

Partners in ambitie bij Astrivax

Startende van de ‘first-in-class’ PLLAV technologie beantwoorden de activiteiten van AstriVax aan de toenemende vraag naar meer efficiënte en makkelijker te produceren en hanteren vaccins. Zowel preventieve als therapeutisch vaccins worden beoogd en dit zowel voor virale infecties als andere indicaties. De initiële focus ligt enerzijds op de ontwikkeling van preventieve vaccins voor gele koorts en rabies en anderzijds op de ontwikkeling van een therapeutisch vaccin voor de behandeling van chronische hepatitis B infecties.

In 2022 investeerde Flanders Future Techfund dat operationeel gemanaged wordt door PMV, samen met V-Bio Ventures, Fund+, Ackermans & van Haaren, Thuja Capital Managment, Mérieux Equity Partners, BNP Paribas Fortis Private Equity en Gemma Frisius Fund in een seed ronde van €30M. Deze investering laat toe het platform verder te valideren en een pijplijn aan vaccins uit te bouwen.

Investeringsteam Astrivax

Bart De Taeye Senior Investeringsmanager bart.detaeye@pmv.eu
Filip Goossens Principal investeringsmanager filip.goossens@pmv.eu