nl
Nieuwsbrief
Cases

B2Bike: fietsleasing in de lift

  • Zelfstandigen en kleine ondernemingen
  • Winwinlening
Winwinlening B2Bike

Dat werkgevers door de coronacrisis anders gaan kijken naar het woon-werkverkeer, bleek vorig jaar uit cijfers van leasingmaatschappij Arval: de aanvragen voor fietsleasing lagen midden 2020 drie keer zo hoog als in dezelfde periode van het jaar ervoor. De (bedrijfs)fiets lijkt dus één van de winnaars te worden na de coronacrisis. Goed nieuws voor een bedrijf als B2Bike dat gespecialiseerd is in fietsplannen voor bedrijven en vorig jaar financiering ophaalde via Winwinleningen.

Of de corona-pandemie een blijvende invloed zal hebben op de mobiliteit van de Vlaming, moet nog blijken. Alleszins is de markt voor bedrijfsfietsen al een tijd stevig in opmars, en heeft corona die evolutie blijkbaar nog versneld. Pendelaars beginnen de fiets steeds vaker te zien als een valabel alternatief voor de auto of de trein. In Vlaanderen bedraagt de afstand tussen de woon- en de werkplaats voor ca. 70% van de werknemers minder dan 20 kilometer, en voor 50% zelfs minder dan 10km: afstanden die voor heel wat werknemers haalbaar zijn, zeker sinds de opkomst van de elektrische fiets. Dankzij de doorbraak van alternatieve vormen van verloning, is het voor werknemers ook eenvoudiger geworden om een fiets in hun remuneratiepakket op te nemen. Dat verloopt extra vlot via het platform van B2Bike, dat ook het onderhoud en de verzekering van de fiets verrekent in de kosten van de leasing of de afschrijving, waarna die kost van het brutoloon van de werknemer wordt afgehouden. B2Bike doorloopt met bedrijven desgewenst een volledig traject: fiscale en sociale regelgeving, analyse van het woon-werkverkeer, individueel routeadvies, leasing, verkoop, pechhulp, stalling, verzekering…

Mobilotheek

B2Bike, opgericht in 2013 en ontstaan als een spin-off van iBike, een fietswinkel met 8 vestigingen in en rond Antwerpen, leverde sinds haar ontstaan al meer dan 23.000 fietsen. Vorig jaar sleepte het een contract in de wacht met de stad Antwerpen voor de terbeschikkingstelling van de zogenaamde Mobilotheek. Dat is een sensibiliseringsproject rond een vloot van 120 fietsen, een waterbesparende fietsenwasmachine en een aangepaste bestelwagen. CEO Johan De Mulder: “De fietsen zullen telkens gedurende 3 weken aan bedrijven ter beschikking worden gesteld, één van de vele maatregels die de stad neemt om de zachte mobiliteit te bevorderen.” Voor de financiering van het project maakte B2Bike gebruik van Winwinleningen via het crowdlendingplatform Look&Fin. Niet alleen kon B2Bike op die manier een groot bedrag ophalen tegen een interessante intrestvoet; het was bovendien een manier om het bedrijf bekend te maken bij een zeer grote gemeenschap van investeerders.

Beleggerscommunity

Het platform is een aanbrenger voor de financieringsproducten van PMV/z. “Met een speler als Look&Fin verwachten we ondernemers die op zoek zijn naar financiering, nog vlotter in contact te kunnen brengen met particuliere beleggers en met onze financieringsoplossingen”, aldus Filip Lacquet, groepsmanager Bedrijfsfinanciering bij PMV. De Winwinlening werd ingevoerd door de Vlaamse overheid om zaakvoerders van kmo’s in staat te stellen eenvoudig en tegen voordelige voorwaarden fondsen op te halen bij familie, vrienden of via crowdlendingplatformen. “De aantrekkelijkheid van de formule is reëel, maar het is niet altijd eenvoudig voor een zaakvoerder om de financieringsbehoefte van zijn of haar kmo enkel via de kennissenkring in te vullen. Via onze beleggerscommunity lukt dat wel”, weet Frédéric Lévy Morelle, CEO van Look&Fin, die crowdlending als een essentieel onderdeel beschouwt van het Vlaamse financieringslandschap.