nl
Nieuwsbrief
Cases

Brauzz: schoonmaken met poeder

  • Zelfstandigen en kleine ondernemingen
  • Winwinlening
  • Starten
Winwinlening Brauzz

De ecologische voetafdruk van poetsproducten is groot: een fles schoonmaakmiddel bestaat voor ongeveer 90 procent uit water en de verpakking is meestal van wegwerpplastic. Waarom dan nog bussen shampoo, douchegel, handzeep of poetsproduct kopen en naar huis transporteren? Water hebben we thuis toch ook als we de kraan opendraaien? Met poeder dat we thuis tot schoonmaakmiddel kunnen brouwen, brengt start-up Brauzz een ecologisch alternatief.

We onderschatten hoeveel kilo water dagelijks getransporteerd wordt en hoeveel energie het kost om leeggoed te recycleren. Overigens wordt van de 50 miljoen ton plastic afval die jaarlijks in Europa wordt geproduceerd, slechts een fractie gerecycleerd. In hun zoektocht naar oplossingen vervangen veel bedrijven plastic door natuurlijke materialen. Toch belanden ook flink wat van die verpakkingen gewoon in de vuilnisbak, en zijn ze dus geen oplossing voor het afvalprobleem. Bedrijven vragen zich dan ook beter af of hun verpakkingen wel passen in de circulaire economie en dus recycleerbaar, herbruikbaar of volledig vermijdbaar zijn. Soms kan de aanpassing van een product ervoor zorgen dat de verpakking anders kan, en ontstaat er op die manier zelfs een nieuw businessmodel.

Schoonmaakpoeder

Drie jonge ondernemers vroegen zich af of het mogelijk zou zijn om vloeibare producten te verpoederen. Het water verwijderen scheelt in transport en verpakking, en dus in vervuiling. Het resultaat: geconcentreerde schoonmaakmiddelen in poedervorm. Gemengd met water uit de kraan kunnen klanten hun schoonmaakmiddel zelf brouwen in telkens dezelfde, herbruikbare fles waardoor ze hun aankopen kunnen beperken tot navullingen. Die worden met de post geleverd in een kartonnen doosje. De reinigers zijn volledig biologisch afbreekbaar en bestaan voor 99% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Ze zijn ook 100 procent veganistisch en proefdiervrij. De navullingzakjes zijn composteerbaar. Naast schoonmaakpoeder ontwikkelde Brauzz ook een wasstrip: een oplosbaar blaadje waspoeder dat in de wasmachine gaat. Niet alleen verlagen de Brauzz-producten zo de afvalberg; ze verminderen ook de uitstoot bij het transport en de overconsumptie.

Comfortabel duurzaam

Geconcentreerde producten zoals siropen of afwasmiddelen bestaan natuurlijk al langer, en sinds een paar jaar zijn ook shampoobars populair. Toch is voor heel wat mensen wennen om tandpasta uit een tube in te ruilen voor niet-vloeibare tandpastapilletjes. Poeders zijn dan een prima alternatief voor wie wel duurzamer wil leven, maar niet wil inboeten aan comfort. Voor Brauzz is de belangrijkste doelgroep niet zozeer wie al bewust duurzaam leeft, maar wie zijn levensstijl niet echt wil veranderen zonder grote inspanningen te doen: duurzaam leven op hoge hakken, noemen ze het bij Brauzz. De start-up focust daarom op gebruiksgemak door aan huis te leveren.

Antwerp Management School

Brauzz werd opgericht door drie jonge ondernemers die elkaar leerden kennen tijdens hun laatste jaar aan de Antwerp Management School. Nadat Ruben Renaer, Lowie Vercraeye en Manush Barvar een fictief businessplan en financieel plan als schoolopdracht hadden opgemaakt, gingen ze op zoek naar financiering. De opstart werd gefinancierd met eigen middelen, Winwinleningen en investeerderskapitaal van o.a. Boris Bogaert en Wim Derkinderen van Xpenditure, een start-up die software ontwikkelt voor het digitaliseren van onkostennota’s. Later volgde een bankkrediet en een Startlening. Voor de ontwikkeling van het productgamma werkt Brauzz samen met een Europese partner. In november 2020 ging de webshop online. Eind 2021 verkocht Brauzz via de shop het alternatief voor meer dan 55.000 wegwerpflessen. De start-up onderzoekt nu mogelijke samenwerkingen met schoonmaakbedrijven om een groter marktaandeel te bereiken.