nl
Nieuwsbrief
Cases

Beerselect: bier op bestelling

  • Start-ups & scale-ups
  • Waarborgen
  • Groeien
beerselect-pmv

Hoewel technologische innovatie in de bierwereld voornamelijk komt van de grote spelers, is smaakinnovatie het domein van de kleinere, lokale brouwers.

Wout Meuleman, CEO van Beerselect

Sinds september 2019 helpt contractbrouwerij Beerselect kleine brouwers met opschaling en commerciële ondersteuning. Begin vorig jaar haalde ze zes miljoen euro op in een nieuwe financieringsronde. Met die financiële injectie kunnen de drie jonge oprichters hun brouwcapaciteit uitbreiden tot drie miljoen liter per jaar, experimenteren met bier in blik en hard seltzers, en extra medewerkers aanwerven.

Beerselect is het geesteskind van oprichters Wout Meuleman, Miel Bonduelle en Kasper Peeters. Eind 2018 haalde het drietal 900.000 euro op voor de bouw van de brouwerij. Die brouwt geen bierrecepten van de drie oprichters, maar al ruim 400 recepturen van honderd bierfirma’s. Die snelgroeiende groep brouwers heeft geen eigen brouwinstallatie, maar laat hun creaties brouwen door ‘contractbrouwers’ als BeerSelect die gepassioneerde bierliefhebbers helpen met de ontwikkeling en productie van hun eigen bier. In de groepsbrouwerij kan je al vanaf 2.000 liter je eigen bier laten brouwen. Sinds de deuren openden in de herfst van 2019 rolden al meer dan 7 miljoen flesjes van de band, goed voor 2,5 miljoen liter bier. Met de nieuwe financieringsronde kan BeerSelect, de grootste brouwerij van Gent, de jaarlijkse brouwcapaciteit bijna verviervoudigen naar drie miljoen liter.

Hellofresh

De oprichters leerden elkaar kennen toen ze tijdens hun studententijd werkten als deur-aan-deurverkopers voor onder andere Hellofresh. De drie richtten een webwinkel op. In het hele land gingen ze bier halen bij kleine brouwers. Dat stockeerden ze op kot. Bestellingen brachten ze naar het nabijgelegen postkantoor. Toen de bierverzameling te groot werd, besloten ze naar een kantoor te verhuizen waarna het idee ontstond om zélf een contractbrouwerij op te richten. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Bij Belfius, PMV en enkele ondernemers haalden ze 900.000 euro op. In juni 2019 werden de tanks en de andere onderdelen geleverd, drie maanden later begonnen ze te brouwen. De nieuwe financieringsronde van zes miljoen euro komt er dankzij een krediet van Belfius, een op maat uitgewerkt leasingvoorstel van Belfius Lease en een som geld van private investeerders van het fonds Harvest. Dat fonds groepeert de ondernemers die ook een belang hebben in de restaurantketen Bavet. BeerSelect kreeg de steun van een Gigarant-waarborg voor de lening bij Belfius en de leasing bij Belfius Lease.

 

Beerselect-pmv

Experimenteren

CEO Wout Meuleman: “Bovenop die uitbreiding kunnen we dankzij het extra kapitaal ook experimenteren met bier in blik en hard seltzers, een lichtalcoholische calorie- en suikerarme drank – ook voornamelijk in blik. Bier in blik heeft bij ons een slechte naam, maar dat is elders in de wereld niet het geval. Bovendien is de export van bier makkelijker in blik dan in flesjes: blikken wegen minder. Met een nieuwe en unieke afvullijn — één van de meest complexe in de wereld — die liefst 12.000 flessen of blikken per uur kan vullen in allerlei formaten, kunnen we vanaf nu een veel breder scala aan bieren brouwen en niet enkel bieren die gisten op fles. Zo kunnen we samen met onze brouwers volop de kaart van smaakinnovatie trekken. Want hoewel technologische innovatie in de bierwereld voornamelijk komt van de grote spelers, is smaakinnovatie het domein van de kleinere, lokale brouwers.” Beerselect investeert ook in een labo om microbiologische en fysico-chemische analyses uit te voeren. Meten is weten: met de extra apparatuur willen de Gentse ondernemers de kwaliteit van craft brouwsels opkrikken.

Bezoek de website van Beerselect

www.beerselect.be