nl
Nieuwsbrief
Cases

Make it fly: verder groeien na generatiewissel

  • PMV-Bedrijfsleningen
  • Groeien
  • Overnames
make-it-fly-pmv

Wij blijven dossiers na een investering opvolgen en gaan regelmatig samenzitten. We zijn partners op lange termijn.

Bart Van Hoe, senior investeringsmanager bij PMV

Bij Make it fly nemen twee broers na een kwarteeuw het roer over van hun moeder. PMV maakte de generatiewissel mee mogelijk en staat nu klaar om de digitale dienstengroep bij te staan in hun groeiambities.

Toen onderneemster Véronique Dugardyn 25 jaar geleden haar bedrijf begon, had ze nooit durven dromen dat ze het een kwarteeuw later zou overlaten aan haar twee zonen, Mathieu en Laurent Cardinael. “Het internet was nog nieuw en onbekend, iets revolutionair. Van de digitalisering van bedrijven was toen nog helemaal geen sprake. De opstart was pionierswerk. Het was het begin van het digitale tijdperk”, blikt Dugardyn vandaag terug. Recent nam de tweede generatie de touwtjes in handen, Mathieu als CEO en Laurent als CFO. “Mathieu heeft een achtergrond in IT en Laurent is financieel geschoold, maar voor mij waren het vooral twee mannen op wie ik kon vertrouwen”, vertelt Dugardyn het verhaal van hoe haar zonen zijn doorgegroeid van stagiairs tot de nieuwe sterkhouders.

Open gesprek

Daarmee is de generatiewissel een feit. “Op een bepaald moment zijn we samen gaan zitten, ook met onze dochter, en zijn we een open gesprek aangegaan.
Dat is vlot verlopen, heel transparant en eerlijk”, vertelt Dugardyn. Een generatiewissel is ook financieel geen evidentie, zeker niet als er daarenboven ambitieuze groeiplannen zijn, zoals bij de broers Cardinael. Bij Make it fly viel uiteindelijk alles in de juiste plooi door met kapitaalinvesteerder Green Park Investment Partners in zee te gaan waarmee een goede match was. Die investeerder had al goede ervaringen met PMV en stelde voor om PMV mee aan boord te halen.

Mezzaninelening

Bij de generatiewissel speelde PMV een cruciale rol door een zogenaamde mezzaninelening te verstrekken. Bart Van Hoe, senior investeringsmanager bij
PMV: “Dat is een achtergestelde lening, wat betekent dat we als schuldeiser achter de banken komen. In se nemen we zo bijna hetzelfde risico als de aandeelhouders, alleen krijgen we geen zeggenschap over de onderneming. Dat blijft volledig bij de aandeelhouders. PMV vormde zo de ontbrekende schakel om de generatiewissel naar de twee zonen volledig rond te krijgen. “We waren echt op zoek naar zo’n partij”, aldus de ene helft van het nieuwe topduo. “PMV biedt aanvullende flexibiliteit bovenop de bankfinanciering en is een geduldige investeerder in goede en slechte tijden. Plus, we voelen ons gesteund. Ze geloven in ons. Dat geeft een andere relatie dan met de bank”, vult de andere helft aan.

Uitdagingen

Een heikele kwestie was natuurlijk de waardering. “Er moest een accurate waardering gebeuren, zodat we een marktconforme prijs zouden betalen. Dat is niet meer dan juist, ook naar onze zus toe”, aldus Mathieu Cardinael. “Het voorbereidende werk is cruciaal. En je hebt de juiste mensen nodig. Fiscalisten, juristen, onze raad van advies. Allemaal hebben ze op ons dossier gewerkt”, vertelt de voormalige topvrouw van Make it fly. “De oprichting van die adviesraad, die jaren geleden in het leven werd geroepen, was een cruciale keuze”, beoordeelt Van Hoe. “Of je met externe financiers werkt, is een keuze van de familie. Wij beklemtonen vooral de nood om je te laten omringen bij beslissingen. En we breken graag een lans voor een goede corporate governance.” Laurent Cardinael kan er als CFO over getuigen dat er heel wat rapportering verwacht wordt. “Het was wat aanpassen, maar het heeft wel geholpen meer structuur te brengen in de onderneming. Dankzij onze financiers zijn we tot nieuwe inzichten gekomen.”

Toekomst

Met de generatiewissel achter de rug komt de rust niet terug in het bedrijf. Integendeel. Mathieu Cardinael: “Heel snel nadat PMV aan boord is gekomen,
hebben we al een eerste overname gedaan. PMV heeft daar een mooie rol in gespeeld. Ze staan ons echt bij in onze buy & build-strategie.” Van Hoe: “Wij
blijven dossiers na een investering opvolgen en gaan regelmatig samenzitten. We zijn partners op lange termijn. In het geval van Make it fly geloven we in hun businessmodel en hun roadmap. We denken dat ze een belangrijke speler kunnen worden in een consoliderende sector. En we zijn blij dat we een mooi familiebedrijf lokaal kunnen helpen verankeren.”

Bezoek de website van Make it fly

www.makeitfly.group