nl
Nieuwsbrief
Cases

Belgian Growth Fund: groeikapitaal voor jonge bedrijven

  • Fondsen
  • Groeien
  • Starten
belgian-growth-fund-case-pmv

Het Belgian Growth Fund, opgericht om Belgische jonge bedrijven met doorgroeipotentieel (scale-ups) groeikapitaal te verstrekken, deed in 2019 zijn eerste investeringen. Het BGF doet dat niet rechtstreeks, maar stopt geld in investeringsfondsen die speuren naar doorgroeibedrijven, zoals een nieuw fonds van durfkapitaalspecialist Jürgen Ingels.

Hoewel er de voorbije jaren veel meer geld is gekomen voor tech- en groeibedrijven, scoort België toch nog beduidend minder goed dan voorlopers als Zweden. In heel wat landen zijn fondsen van 1 miljard of meer geen uitzondering. Het Belgian Growth Fund, geïnspireerd op een gelijkaardig succesvol model in Denemarken, moet daar (enigszins) verandering in brengen: het zal als ‘dakfonds’ fondsen ondersteunen die in beloftevolle Belgische bedrijven investeren en die helpen doorgroeien, ook internationaal. In een eerste closing werd in het najaar van 2019 vlot 213 miljoen opgehaald, later werd dat zelfs 278 miljoen euro. Het dakfonds haalde de middelen op bij institutionele investeerders, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, en ook bij vermogende families.

Breed technologiefonds

Eind vorig jaar volgden ook al meteen de eerste investeringen. De grootste kapitaalinjectie kwam er in Smartfin Capital II van durfkapitaalspecialist Jürgen Ingels. Omdat techbedrijven vandaag sneller en meer moeten investeren dan vroeger, is dat fonds opgezet als een breed technologiefonds dat investeert in een tiental Europese bedrijven, met een focus op de Benelux. Belgische groeibedrijven uit de portefeuille hoeven daardoor niet te vroeg aan te kloppen bij alleen maar buitenlandse investeerders, en kunnen zo lokaal verankerd blijven. Het is immers moeilijk om een bedrijf te verhuizen dat goed is ingebed in het lokale ecosysteem, een zekere omzet realiseert en al heel wat medewerkers heeft. Smartfin II haalde 239 miljoen euro op bij institutionele investeerders, maar ook bij zakenfamilies en onder meer ook bij Marc Coucke.

Durffonds

Naast een investering in Smartfin Capital II (een participatie van 25 miljoen euro), investeerde BGF ook in Fortino Capital II (20 miljoen euro) en in het vijfde fonds van investeringsvennootschap Sofindev (20 miljoen euro). Fortino is het durffonds van de oud-Telenet-baas Duco Sickinghe, dat zich met een tweede fonds richt op investeringen in mature groeibedrijven uit onze regio. Sofindev werd dan weer opgericht door de Boël-holding Sofina en de distributiegroep Colruyt. Het vijfde fonds uit de Sofina-stal wil groeiende kmo’s ondersteunen via met schulden gefinancierde overnames en groeikapitaal.

Bezoek de website van het Belgian Growth Fund

www.belgiangrowthfund.be
Luc Van Rooijen Fondsmanager luc.vanrooijen@pmv.eu +32 (0)2 274 64 33