nl
Nieuwsbrief
Cases

Cloudalize: rekenkracht uit de cloud

  • Start-ups & scale-ups
  • Winwinlening
  • Groeien
  • Starten
cloudalize-pmv

Horizons Ventures is niet van de minste: het was een van de eerste financiers van Facebook.

Het Gentse Cloudalize biedt grafische werkplekken aan in de cloud waardoor architecten, designers, ingenieurs en zelfs vastgoedverkopers grafisch zware programma’s kunnen draaien van op gewone toestellen. De start-up is met haar technologie wereldleider in haar niche: zowel de provincie Limburg, the Oslo School of Engineering and Architecture, Around Media als Robovision uit Gent werken met de firma samen, die extern kapitaal ophaalde bij het gerenommeerde Horizons Ventures uit Hongkong.

Cloudalize is in de eerste plaats een virtueel platform. Wie erop inlogt, krijgt vanuit de cloud een virtuele computer op zijn scherm die zware grafische applicaties kan draaien en weinig of niets vereist van het toestel dat de gebruiker hanteert. Zo’n grafische computer is handig voor designers, tekenaars en ontwerpers die voor hun 3D-ontwerpen of tekeningen gebruik maken van zeer veel GPU-rekenkracht (Graphics Processing Unit). Dankzij het aanbod van Cloudalize kunnen ze met eenvoudige toestellen toch zware grafische programma’s gebruiken. Bovendien kunnen ze efficiënter en comfortabeler met collega’s of partners in verschillende landen samenwerken op dezelfde datasets en modellen, zonder dat daarvoor goed gestoffeerde werkstations en complexe back-end infrastructuur nodig zijn. Daardoor kan er van thuis of van op de werf even efficiënt als op kantoor worden gewerkt. Bijsturingen door één partij kunnen op die manier makkelijker worden opgevolgd door andere partijen, of omgekeerd. Naast een krachtige virtuele werkplek is het Cloudalize-platform ook geschikt om taken te verrichten als deep learning of machine learning. Zo draait RVAI, het visuele deep learning-platform
van partner Robovision, bovenop de Cloudalize-cloud.

Vastgoedverkopers

De gebruiksvriendelijke softwareoplossing van Cloudalize richt zich op kleine en middelgrote ondernemingen die per uur betalen voor het gebruik van de toepassing: studio’s van architecten, ingenieursbureaus, bouwbedrijven… Via gewone mobiele toestellen kunnen hun medewerkers met één klik aan een werkomgeving met grafische rekenkracht geraken, zonder dat ze zelf zware investeringen moeten doen in hardof software. Voor minder veeleisende gebruikers (administratieve profielen, bijvoorbeeld) zijn lichtere modellen beschikbaar. Ook voor verkopers van vastgoedbureaus is het platform handig: ze kunnen hun klanten door een virtuele maquette van het nog op te trekken gebouw loodsen.

Deep tech

Cloudalize bezit met het platform een unieke technologie en heeft geen echte concurrentie. En dat trok al de aandacht van investeerders. Maar aanvankelijk klopten oprichters Benny Willen en Jeffrey Meesemaecker aan bij vrienden en familie, die via Winwinleningen voor financiering zorgden. Later steunde PVM Cloudalize met Cofinanciering (350.000 euro) en stapten business angels in, waarna internationale spelers volgden met diepere zakken. Horizons Ventures, een Chinees durfkapitaalfonds van telecommiljardair Li Ka-Shing, investeerde tot dusver 6 miljoen euro en engageerde zich voor 2 miljoen extra in de aankomende volgende ronde. Horizons Ventures is niet van de minste: het was een van de eerste financiers van Siri, Deepmind, Zoom, Waze, Spotify én Facebook.

Bezoek de website van Cloudalize

www.cloudalize.com