nl
Nieuwsbrief
Cases

Dierencrematorium Eden: een passend afscheid

  • Start-ups & scale-ups
  • Startlening
  • Starten
eden-pmv

Wanneer het wat minder druk is ben ik eigenlijk blij dat er wat minder dieren sterven.

Kim Jacobs, zaakvoerder Eden

Honden worden het vaakst gecremeerd bij dierencrematorium Eden, gevolgd door katten, konijnen, cavia’s, ratten, fretten, vogels en vissen. Maar zelfs de eigenaar van een hangbuikzwijn reed helemaal naar Bree om er passend afscheid te kunnen nemen van zijn geliefde huisdier.

Zaakvoerders Kim Jacobs en Ivan Moors hebben een groot hart voor huisdieren. Niet alleen rennen er in de tuin van hun pas geopende dierencrematorium enkele grote vriendelijke reuzenhonden rond; vooral ook over de overleden dieren die ze te verwerken krijgen, spreken ze met heel veel respect – én met de voornaam. Straks wordt Shadow gebracht. Luca moet worden opgehaald. De behandeling van de gestorven dieren is navenant. Van elk dier wordt een pootafdruk gemaakt en een pluk haar bewaard in een doorzichtig doosje. In twee sfeervol ingerichte rouwruimtes kunnen eigenaars in alle rust afscheid nemen van hun huisdier en hun verlies beginnen te verwerken. En na de crematie wordt de as van het overleden dier respectvol uitgestrooid op de strooiweide in de grote tuin, of (deels) bewaard in kunstzinnige urnes of sieraden die in het crematorium te koop worden aangeboden.

Spannend avontuur

De realisatie van het dierencrematorium was een spannend avontuur. “Toen ik merkte dat er een stuk grond te koop stond en vervolgens bij de gemeente polste of er een dierencrematorium kon komen, bleek dat niet te kunnen. Een tijd later belde men mij op: het kon wél. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik groeide op met dieren en raakte er gaandeweg van overtuigd dat een crematorium iets voor mij zou kunnen zijn. Ik verzamelde heel wat cijfermateriaal. Welk percentage van het huishoudbudget wordt aan dieren besteed? Wat is de evolutie van het aantal crematies van dieren? Op basis van die cijfers en ook van gesprekken met dierenartsen en Ovam kon ik het potentieel van de zaak inschatten. Al mijn gesprekspartners bleken wel iemand te kennen die op ons een beroep zou doen, waardoor ik het gevoel kreeg dat het zou kunnen lukken. Toen ik hoorde dat er in de buurt iemand met hetzelfde idee speelde, moest het snel gaan. Het is niet mogelijk om in dezelfde regio twee rendabele crematoria te hebben. Na de vergunning in september zijn we meteen beginnen te bouwen, en in juni 2019 zijn we opengegaan”, vertelt zaakvoerster Kim Jacobs.

Telefoon

Ondersteuning voor de opstart van de zaak was er voldoende. Kim en Ivan konden voor advies en begeleiding terecht bij VLAIO, OVAM en Unizo, een bewijs dat het Vlaamse ecosysteem voor starters werkt. Toch blijven er obstakels. Zo duurde het heel lang vooraleer de omgevingsvergunning rond was. Ondertussen was de overeenkomst voor de Startlening vervallen… En ook na de opstart van de zaak is het voor Kim en Ivan wennen. “Het kan heel druk zijn. Daarna gebeurt er soms helemaal niets, waarop ik me dan afvraag of de telefoonverbinding nog wel werkt. Navraag bij dierenartsen heeft me ondertussen geleerd dat er ook bij hen pieken en dalen zijn”, weet Kim, die na ettelijke maanden zichzelf voor het eerst een loon kan betalen. “En wanneer het wat minder druk is, ben ik eigenlijk blij dat er wat minder dieren sterven.”

Bezoek de website van Dierencrematorium Eden

www.dierencrematorium-eden.be