nl
Nieuwsbrief
Cases

Dockx: familiebedrijf gaat corona te lijf

  • Middelgrote en grote ondernemingen
  • PMV-Bedrijfsleningen
dockx-bestelwagen-pmv

Door hun sterke digitale strategie wist Dockx zijn marktleiderschap voor de kortetermijnverhuur van bestel- en vrachtwagens te bestendigen.

In een crisis zoals de COVID-pandemie is het belangrijk om als bedrijf snel te kunnen reageren op de veranderende omstandigheden. Wendbaarheid is een competentie die in dergelijke tijden nodig is. Tegelijk is een responsplan ook een kans om de bestaande bedrijfsprocessen tegen het licht te houden. Het maakt van een crisisplan een oefening in efficiëntie en vooruitkijken. Net dat is de manier waarop Dockx de coronacrisis te lijf ging.

Dockx is wellicht het bekendst als verhuurder van bestel- en personenwagens. Het familiebedrijf, opgericht in 1979, is intussen ook op heel wat andere terreinen actief: zo biedt het archiefopslag aan, kan je er terecht voor carrosserieherstellingen en doet het aan bedrijfs- en woningverhuis. De groep, actief op 22 locaties, telt 140 werknemers en beheert een vloot van 1.500 voertuigen. Net die — in ons land unieke — combinatie van voertuigenverhuur en -herstelling en verhuisdiensten speelt het familiebedrijf al enkele jaren uit. Voor goederen die de consument niet in een personenwagen kan vervoeren, verhuurt Dockx bestelwagens.

Pick-up points

Dockx is een sterk Belgisch merk met een hoge naamsbekendheid. Door hun goed uitgekiende digitale strategie wist het de voorbije jaren hun marktleiderschap voor de kortetermijnverhuur van bestel- en vrachtwagens te bestendigen. Omdat Dockx niet actief is in luchthavens en treinstations, heeft het bedrijf minder te lijden gehad van de coronacrisis dan de concurrenten die voor een flink stuk van hun omzet afhankelijk zijn van die locaties. Niettemin zorgden de lockdowns voor een fors omzetverlies, vooral door het wegvallen van klanten uit de event- en reissector. De groep bleef niet bij de pakken zitten: zo werden de vier minst renderende shops gesloten en werd er fors geïnvesteerd in onbemande pick-up points waar voertuigen contactloos kunnen worden gereserveerd en opgehaald, zonder tussenkomst van een medewerker. Verder werden RSZ- en BTW-betalingen uitgesteld en werden aflossingsplannen opnieuw bekeken. Toch waren extra middelen nodig om het werkkapitaal te regulariseren, waarvoor het bedrijf o.a. een beroep deed op een Coronalening.

Bezoek de website van Dockx

www.dockx.be