nl
Nieuwsbrief
Cases

Epico: knowhow verzilveren

  • Fondsen
  • Infraprojecten
  • Data & communicatie
  • Energietransitie
  • Transport
epico-pmv

Moderne infrastructuur is niet alleen belangrijk voor de,economie in onze regio en de competitiviteit van ons land, maar ook voor het klimaat.

Na het succesvol uitinvesteren van een eerste infrastructuurfonds PMF, sloeg PMV begin 2017 de handen in elkaar met de Nederlandse RebelGroup voor de oprichting van een nieuw fonds: Epico. Dat investeringsfonds voor infrastructuur heeft vandaag bijna al haar toegezegde middelen gecommitteerd aan concrete projecten en investeringen: een succes. Om de opgedane expertise verder te verzilveren, staat een derde fonds in de steigers.

Epico investeert in de bouw- en operationele fase van publiek-private partnerschapsprojecten (PPS), hernieuwbare energie en andere infrastructuurprojecten in de Benelux of elders in Europa. Epico is vandaag zo goed als uitgeïnvesteerd. Het management kijkt tevreden terug op de behaalde successen. Het fonds was voorkeursbieder voor het PPS-project van de autoweg R4WO en was als enige consortium geselecteerd voor alle scholenbouwclusters. Van de 3 projecten waarvan al een voorkeursbieder werd aangeduid, was het twee keer bij de winnende groep. In Frankrijk kreeg Epico het havenproject Port-la-Nouvelle (Frankrijk) toegewezen in een combinatie met Deme en Euroports. In september 2021 werd voor dat project financial close bereikt.

Moderne infrastructuur

Dat het fonds ook investeert in Vlaamse infrastructuurprojecten, is belangrijk. Moderne infrastructuur is niet alleen cruciaal voor de economie in onze regio en de competitiviteit van ons land, maar ook voor het klimaat. De ‘All Weather Terminal’ (AWT), bijvoorbeeld, een gezamenlijke investering van PMV en Epico, is een overdekte laadkade die de verzendcapaciteit van afgewerkte staalrollen van ArcelorMittal Belgium verhoogt en zo tot 25.000 vrachtwagentransporten per jaar uitspaart: een forse investering in een meer duurzame logistiek. Zonder het fonds (en dus ook zonder buitenlandse projecten waarin het fonds investeert) zou die investering niet mogelijk zijn geweest.

Derde fonds

Onze infrastructuurexpertise wil PMV optimaal blijven inzetten ten bate van institutionele investeerders die willen investeren in maatschappelijk relevante infrastructuurprojecten. Daarom wordt er sinds vorig jaar gewerkt aan een derde fonds. De nood aan infrastructuurinvesteringen blijft hoog en de toegang tot kapitaal blijft cruciaal. PMV beschikt over de knowhow om projecten zo te structureren dat die voor institutionele investeerders aantrekkelijk zijn. Met een nieuw fonds wil PMV die knowhow aanbieden aan investeerders die op zoek zijn naar rendement. Het nieuwe fonds zal vooral investeren in projecten die inzetten op de energietransitie, de digitale transitie en duurzame mobiliteit: een focus die belangrijk is voor onze regio.