nl
Nieuwsbrief
Cases

All Weather Terminal

 • Infraprojecten
 • Transport
Infra - Transport

ArcelorMittal Gent, PMV, Euroports en North Sea Port werken samen aan de realisatie van de allereerste overdekte laadkaai en magazijn in Gent: de ‘All Weather Terminal’ (AWT) is een investering van meer dan 50 miljoen euro.

De nieuwe terminal wordt gebouwd naast de bestaande stukgoedkaai van ArcelorMittal Gent en zal hoofdzakelijk gebruikt worden om afgewerkte staalrollen van ArcelorMittal Gent op te slaan en te verschepen. 20% van de opslagcapaciteit kan ook worden gebruikt voor de verhandeling van andere materialen en (stuk)goederen. De nieuwe loods zal eigendom zijn van AWT GENT NV dat werd opgericht door PMV en EPICo (www.epicofund.eu). AWT GENT staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van de terminal. Zij zal dankzij de nieuwe AWT een globale logistieke dienstverlening kunnen bieden aan ArcelorMittal Gent en andere klanten.

Laden bij droog weer en regen

De allereerste AWT in Gent maakt het mogelijk om de verschillende goederenstromen nog efficiënter te bundelen, waardoor bedrijven meer logistieke mogelijkheden krijgen. Hoogwaardig staal laden, kon vroeger enkel bij droog weer. Met de AWT kan dat voortaan 24/7 onafhankelijk van de weersomstandigheden. De AWT maakt het ook mogelijk om de aanvoer van rollen vanuit de verzendhallen van ArcelorMittal Gent naar de kade beter te spreiden en zo de interne logistieke werking te optimaliseren. Euroports heeft ervaring in het behandelen van staal en werkt al jaren samen met ArcelorMittal. Het gebruik van de AWT, in combinatie met de bestaande ‘open’ stukgoedkaai, is bovendien noodzakelijk om de groei van het Gentse staalbedrijf te realiseren. De AWT is ook een investering in duurzaamheid, omdat de hogere verzendcapaciteit per schip een aanzienlijk aantal vrachtwagentransporten (tot 25.000 vrachtwagens per jaar) uitspaart. ArcelorMittal Gent wil zo uitgroeien tot een koploper op het vlak van duurzame logistiek.

Operationeel

Midden juni 2018 vond de contractondertekening plaats. De bouw is inmiddels afgerond en de ‘All Weather Terminal’ is operationeel.

De rol van PMV

PMV zorgt met haar rol alweer voor de ondersteuning van een belangrijk investeringsdossier in Vlaanderen en zorgt voor een sterkere verankering van ArcelorMittal in de Gentse haven. De sterkere positie van industriële bedrijven in Vlaanderen is voor PMV een belangrijke doelstelling. PMV maakt gebruik van haar vooraanstaande relatie met institutionele investeerders zoals verzekeraars en pensioenfondsen om dergelijke infrastructuurprojecten op lange termijn te financieren. Ook voor de tewerkstelling in de Gentse haven is het dossier een opstker. PMV kijkt er dan ook naar uit om gelijkaardige dossiers in de toekomst met veel enthousiasme ook elders in Vlaanderen te realiseren. PMV en de door haar beheerde fondsen EPICo en EPICo CIP zullen het volledige aandeelhoudersschap van AWT GENT NV uitmaken. PMV speelt daarbij haar rol als ontwikkelaar en facilitator ten volle door het project te structureren en daarbij het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van de AWT te organiseren.

Het project in cijfers

 • opslagcapaciteit van het magazijn van 60.000 ton;
 • 3 volledig geautomatiseerde loopkranen voor het lossen, uitsorteren en laden van materiaal;
 • laadvermogen voor schepen tot 10.000 ton;
 • voorsorteringszone met 2 geautomatiseerde loopkranen;
 • laden en lossen met 2 telescopische loopkranen;
 • 5 hectare totale oppervlakte ontwikkeling met een magazijn van 14.000m² en een overdekte kade van 10.000m².

Andere partners

 • ArcelorMittal Belgium en AWT GENT NV hebben de handen in elkaar geslagen om een project op te zetten waarbij ArcelorMittal Gent zijn service naar zijn klanten nog verder kan versterken. Daarnaast zal AWT GENT NV actief de logistieke markt benaderen voor de verdere invulling van het potentieel van de AWT.
 • North Sea Port heeft de gronden voor de aanleg van de terminal in concessie gegeven aan AWT GENT NV en zal ook de ligplaats baggeren.
 • AWT GENT NV vertrouwt Euroports, als logistieke maritieme speler, de operationele invulling toe voor de flows van, naar en binnen de AWT.
 • In opdracht van AWT GENT NV zal de bekende aannemer voor infrastructuurwerken en grote industriële projecten, Stadsbader, instaan voor de bouw en het onderhoud van de terminal.
Werner Decrem Groepsmanager Infrastructuur en Vastgoed Werner.Decrem@pmv.eu +32 (0)2 274 64 39