nl
Nieuwsbrief
Cases

A11

  • Infraprojecten
  • Transport
Infra- Transport

In maart 2014 ging de eerste spade in de grond voor de A11 Brugge. Dit project was een van de zes ontbrekende schakels in het Vlaamse wegennet en het grootste DBFM-wegenisproject (Design, Build, Finance & Maintain) tot nog toe in Vlaanderen. Het gaat om de realisatie over een traject van twaalf kilometer, van de hoofdwegverbinding A11 tussen de gewestwegen N49 en N31, inclusief het dertigjarige onderhoud.

De nieuwe autosnelweg zorgt voor een betere verbinding tussen de haven van Zeebrugge en het hinterland. Door het havenverkeer te scheiden van het lokale verkeer verhogen ook de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de regio. De A11 is ook belangrijk voor een goede ontsluiting van de Oostkust. De werken werden afgerond in het najaar van 2017.

Innovatieve financiering

Het project geniet internationaal veel aandacht voor de manier waarop het werd gefinancierd. Dit gebeurde door de inbreng van eigen vermogen door de private partner Via Brugge en de publieke partner Via-Invest, in combinatie met een financiering door middel van projectobligaties van 578 miljoen euro. Die obligaties zijn van bij de aanvang van het project volledig gecommitteerd door Allianz Global Investors en de Europese Investeringsbank. Het innovatieve van die financieringsmethode is de spreiding van fondsen in de tijd, in functie van de noden. Het geld werd tijdens de bouwfase ter beschikking gesteld. De obligaties hebben een publieke notering op de Luxemburgse beurs en vallen onder de “Project Bond Credit Enhancement”-garantieregeling van de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie. Hiermee wil Europa de realisatie van grote infrastructuurprojecten ondersteunen.

De rol van PMV

Als 51 %-aandeelhouder in Via-Invest, nu De Werkvennootschap, stond PMV in voor het plannen en begeleiden van heel de aanbestedingsprocedure. PMV bracht hiervoor haar financiële, juridische en projectmanagement kennis en ervaring in. PMV is ook nu nog mede-aandeelhouder in het project met een direct belang van 39%.

Het project in cijfers

  • Bouwperiode van 3,5 jaar.
  • De snelweg heeft een totale lengte van 12 kilometer en behelst 89 bouwkundige kunstwerken inclusief 3 tunnels, 2 bruggen – waarvan 1 beweegbare – en 9 ecopassages.
  • 15 kilometer nieuwe fietspaden.
  • De A11 zorgt ervoor dat je in zeven minuten van de Blauwe Toren in Brugge naar de N49-snelweg tussen Knokke-Heist en Antwerpen kunt rijden.
  • Het project werd gefinancierd door 80 miljoen euro eigen vermogen en een project obligatie ten belope van 578 miljoen euro van Allianz Global Investors en de Europese Investeringsbank.

Andere partners

  • Agentschap Wegen en Verkeer is de publieke partner die het DBFM-contract heeft afgesloten
  • De projectvennootschap, Via A11 nv, is een publiek-private samenwerking tussen PMV en het consortium Via Brugge nv. Huidige aandeelhouders van Via Brugge zijn DG Infra+, TDP, Tinc en Aclagro.
  • Voor het onderhoud van de A11 doet ‘Via A11’ beroep op aannemers: Jan De Nul, Van Laere, Franki Construct, Aswebo en Aclagro.
Werner Decrem Groepsmanager Infrastructuur en Vastgoed Werner.Decrem@pmv.eu +32 (0)2 274 64 39