nl
Nieuwsbrief
Cases

Hota bouwt met hout

  • Start-ups & scale-ups
  • Waarborgen
  • Winwinlening
  • Groeien

Voor het hout dat Hota gebruikt, sneuvelen natuurlijk wel bomen. Maar die zijn stuk voor stuk het resultaat van verantwoord bosbeheer

Trividend, de Vlaamse investeringsmaatschappij voor de sociale economie, kende in 2021 een achtergestelde lening toe aan Hota, een bio-ecologisch bouwbedrijf uit Gent. Hota wil meer woningen in het Gentse energiezuiniger maken. De coöperatie zet sinds 2004 in op energiezuinige renovatie- en (ver) nieuwbouwprojecten en wil met de lening, ingedekt door een PMV-waarborg en aangevuld met Winwinleningen, een volgende stap in haar ontwikkeling zetten.

HOTA cv maakt en renoveert energiezuinige woningen. De coöperatie gebruikt daarvoor milieuvriendelijke materialen die herbruikbaar en afbreekbaar zijn, zoals gerecycleerd krantenpapier voor de isolatie, houtwolmatten en houtskeletbouw. Nieuwe evoluties zoals nieuwe isolatiematerialen volgt het op de voet zodat de coöperatie oplossingen kan aanbieden die beantwoorden aan de hedendaagse bouwnormen én minder impact hebben op het milieu. Een verstrenging van het S-peil, in 2018 in het leven geroepen om de energie-efficiëntie van de bouwschil van een woning uit te drukken, is voor Hota dan ook geen punt: de firma heeft al 15 jaar ervaring in luchtdicht bouwen. Voor het hout dat Hota gebruikt, sneuvelen natuurlijk wel bomen. Maar die zijn stuk voor stuk het resultaat van verantwoord bosbeheer. Bouwen met hout stoot bovendien veel minder CO2 uit dan traditionele bouwwijzen.
Een boom neemt immers CO2 op tijdens de groei, en de verwerking vraagt ook veel minder energie dan productie van cement of bakstenen.

Werkerscoöperatie

Niet alleen bij de keuze van materialen maakt Hota duidelijke keuzes. De firma beperkt zich tot de Gentse regio (om het aantal verplaatsingen te beperken) en kijkt naar de inplanting van haar projecten: die mogen geen extra groene ruimte innemen. Ook de bedrijfscultuur is bijzonder: al sinds de oprichting in 2004 is HOTA een werkerscoöperatie. Met uitzondering van jonge starters zijn alle medewerkers werkend vennoot. Het kapitaal van de vennootschap is ingebracht of opgebouwd door de werkende vennoten. Sinds 2021 is HOTA een erkende coöperatieve vennootschap.

Meer impact

Uit een strategische oefening bleek dat de coöperatie meer impact en winst kon maken door zich meer te gaan focussen op totaalrenovatie en grotere projecten. Gent heeft immers een oud en slecht geïsoleerd woningenbestand. Door die te isoleren of te vernieuwen, levert HOTA een bijdrage om de klimaatdoelstellingen te halen. HOTA wil daarom een versnelling hoger schakelen en het aantal medewerkers uitbreiden om méér projecten uit te voeren. Die groei vraagt meer middelen en werkkapitaal. Hota vond die financiële versterking bij Trividend en vulde de financiering verder aan met Winwinleningen.

Bezoek de website van HOTA

www.hota.be