nl
Nieuwsbrief
Cases

Nieuwe bestemming voor Nationale Bank

  • Vastgoedprojecten
  • Erfgoed
  • Vastgoed
Erfgoed Nationale Bank

Mede door een achtergestelde lening van PMV krijgt het historische gebouw van de bijbank van de Nationale Bank in Antwerpen een nieuwe bestemming.

De Bijbank van de Nationale Bank van België (NBB) in Antwerpen ligt aan het driehoekige bouwblok tussen de Frankrijklei, de Bourlastraat en de Mechelsesteenweg. De hoofdingang bevindt zich in de hoek van het gebouw en geeft uit op de Leopoldplaats. Het monumentale complex vormt door zijn specifieke en centrale ligging aan de Frankrijklei een stedenbouwkundig oriëntatiepunt tussen de oude binnenstad en de nieuwe wijken die na het slechten van de Spaanse vestingen werden aangelegd. Het bankgebouw werd ontworpen door architect Hendrik Beyaert in een exuberante, eclectische bouwstijl en dateert van 1879. Tot eind 2013 bleef het in gebruik en heeft de Nationale Bank het pand in goede staat onderhouden en de nodige renovaties gedaan. Omwille van kostenbesparingen en wijzigende marktomstandigheden, besliste de NBB echter om een aantal bijkantoren te sluiten en haar diensten te centraliseren in Brussel. De laatste medewerkers zijn eind 2013 uit Antwerpen vertrokken. De NBB heeft het gebouw vervolgens medio 2014 verkocht via een vrijwillige openbare verkoop aan Groep L. Ondertussen werd het pand voor meer dan de helft gerenoveerd en verhuurd. De komende jaren worden ook de dakverdiepingen aangepakt. PMV ondersteunt Groep L bij de omvorming van de bijbank tot kwaliteitskantoren. Ondertussen heeft het hele stadsdeel een transformatie ondergaan met de komst van een vijfsterrenhotel, enkele gastronomische restaurants van Belgische topchefs, de Antwerp Management School e.a. Voor bedrijven is het vandaag een aantrekkelijke werkomgeving geworden.

Rol PMV

PMV verleent een achtergestelde lening als aanvulling op de bancaire financiering aan de private partner, Groep L, in het kader van de herontwikkeling van de bijbank als kwaliteitskantoren.

Het erfgoedproject in cijfers

  • Investeringen in de uitvoering van het project van ca. 7 miljoen euro
  • Verhuurbare oppervlakte van 7.000 m² na realisatie waarvan meer dan 50% reeds is verhuurd

Partner

Groep L is een familiebedrijf met meer dan 70 jaar ondernemerservaring in de inkoop, renovatie, herbestemming en verkoop van vastgoed in Antwerpen. De groep heeft zich stilaan in het hogere segment gepositioneerd met een focus op onroerend erfgoedpanden. Met respect voor de oorspronkelijke panden probeert Groep L nieuwe inzichten en technieken te integreren.

Bertrand Van Regemortel Senior Investeringsmanager bertrand.vanregemortel@pmv.eu