nl
Nieuwsbrief
Cases

De Handelsbeurs schittert weer dankzij PMV-financiering

  • Vastgoedprojecten
  • Erfgoed
Erfgoed - Handelsbeurs

In 1997 verloor de Handelsbeurs haar functie: de effectenbeurs van Antwerpen werd dat jaar overgenomen door die van Brussel. Het schitterende gebouw stond sindsdien leeg en krijgt vandaag op een respectvolle manier een nieuwe, commerciële invulling. Daardoor kan het pand opnieuw een economische, sociale en culturele rol gaan spelen in de stad.

PMV is bijzonder fier op de rol die ze in dat verhaal kon spelen. Net door de combinatie van maatschappelijke en economische doelen slaagde PMV erin om partners warm maken voor een engagement in het project, aangezien de stad niet over de nodige financiële middelen beschikte.

PMV als aandeelhouder en leninggever

De nieuwe invulling voor de Handelsbeurs, het resultaat van een bouwproces dat startte in 2015, is het resultaat van een sterk ondernemingsplan waarbij het 16de-eeuwse gebouw een semipublieke evenementenruimte wordt met ook een restaurant en een hotel van de internationale Marriott-keten. PMV maakte dat plan mee mogelijk door financiering te verschaffen als aandeelhouder en leninggever. Bovendien wist ze met een rendabel businessplan — mogelijk dankzij de financiering van een grondige studiefase — andere actoren te verzamelen rond het ambitieuze project.

Ondergrondse parking in historische kelders?

Dat is erin geslaagd de historische waarde van het pand te verzoenen met de vereisten van een moderne nieuwbouw — hoe een nieuwe ondergrondse parking combineren met historische kelders? Hoewel de combinatie van een publieke ruimte met het runnen van een hotel een evenwichtsoefening wordt, zorgt de combinatie beslist voor een nieuwe dynamiek in het stadsdeel. PMV is fier dat haar financiering en begeleiding geleid heeft tot een optimale herbestemming mét behoud van de belangrijke site in het historische hart van de stad. De beste manier om het verleden veilig te stellen, is immers het een actieve en duurzame rol in het heden te geven.

Rol PMV: risicokapitaal verschaffen

PMV is mede-aandeelhouder van de vennootschap Handelsbeurs Antwerpen nv, samen met The Sax bvba, Diepensteyn nv (de holding boven de Palm-groep uit Londerzeel-Steenhuffel), Denys Global nv en het stedelijk ontwikkelingsbedrijf AG Vespa. De Vlaamse Erfgoedkluis verleent ook risicokapitaal voor het project.

Andere partners

Handelsbeurs Antwerpen nv werkt nauw samen met de exploitanten van de verschillende onderdelen, in casu Q-park, J&M Catering, Borealis Hotel Group en Marriott Hotel Brands, evenals met de stad Antwerpen en het Vlaams agentschap onroerend erfgoed.

Een kapitaalparticipatie: ook voor uw project?

Ontdek hoe een kapitaalparticipatie van PMV misschien de oplossing kan zijn voor de financiering van uw erfgoedproject: vraag de presentatie aan.

 

Ik wil een presentatie over kapitaalparticipaties van PMV
Marc Neirinckx Senior Investeringsmanager Marc.Neirinckx@pmv.eu