nl
Nieuwsbrief
Cases

PMV investeert in Flagey

  • Vastgoedprojecten
  • Erfgoed
  • Vastgoed
Erfgoed - Flagey

Het omroepgebouw Flagey (art deco) ligt naast de vijvers van Elsene. Het is het voormalige omroepgebouw (Nationaal Instituut voor de Radio-Omroep, NIR/INR) dat werd opgericht in 1935 en plechtig geopend werd in 1938. Het ontwerp is van de hand van architect Joseph Diongre (na twee architectuurwedstrijden).

Het gebouw is opgetrokken in modernistische stijl met een gevel in gele Venloo-baksteen. Op het Heilig-Kruisplein telt het gebouw zes bouwlagen en op het Flageyplein zijn dat er zeven. Het hele complex is opgebouwd rond twee akoestische torens waarin zich de studio’s bevonden. Het werd 35 jaar lang gebruikt voor radio-uitzendingen en –opnamen, concerten en tv-uitzendingen.

Ambitieus erfgoedproject

Aangezien het gebouw te klein werd voor de nationale omroepen, werd het verlaten en verhuurd aan culturele organisaties vanaf 1960. In 1994 werd het beschermd. Later werd het verkocht aan een groep Belgische investeerders, verzameld in de nv Omroepgebouw Flagey. Van 1998 tot 2002 werd het complex met wereldfaam volledig asbestvrij gemaakt en onderging het een grondige renovatie met de restauratie van de beschermde delen, een herstructurering en herinrichting van bepaalde studio’s en een uitbreiding. Met bijkomend 10 miljoen euro subsidie vanuit het Brussels Gewest en een bancair krediet kon het ambitieuze project van 42 miljoen euro worden gerealiseerd.

Businessplan

Het businessplan van Omroepgebouw Flagey nv bestond erin als eigenaar van het vastgoed de kantoorruimtes en horecaruimtes in het Flageygebouw te verhuren en de voormalige studio’s een culturele invulling te geven. Daarvoor werd in 2001 de vzw Flagey opgericht als volledig afzonderlijke entiteit. Het is vandaag een belangrijk Brussels cultuurhuis.

Kapitaalparticipatie van PMV

PMV is aandeelhouder in de nv sinds 2003. Dankzij de rol van zowel private als publieke investeerders werd het gebouw gerenoveerd en gerestaureerd en kreeg het een nieuwe bestemming. Er werd een geschikte structuur opgezet om het project te financieren. De rendabiliteit wordt nagestreefd door een combinatie van culturele en commerciële invullingen. PMV beoogt met haar participatie in het unieke onroerend erfgoed zowel een maatschappelijke als een financiële meerwaarde.

Het erfgoedproject in cijfers

  • Verhuurbare oppervlakte van 22.000 m²: 11.415 m² culturele invulling, 9.208 m² kantoren en 1.377 m² retail (horeca).
  • PMV heeft een participatie van 9,11 % in Omroepgebouw Flagey nv.

Partners

  • Flagey vzw is een Brussels cultuurhuis dat bekend is in binnen- en buitenland voor muziek- en beeldprojecten. De vzw geniet structurele steun van de verschillende Belgische gemeenschappen.
  • FPIM is de Federale investeringsmaatschappij die participeert in bedrijven die een strategisch belang hebben voor het federale beleidsniveau.
  • De Brusselse overheidsholding GIMB maakt financiering mogelijk voor Brusselse ondernemingen die een meerwaarde genereren.

Een kapitaalparticipatie van PMV: ook voor uw project?

Ontdek hoe een kapitaalparticipatie van PMV misschien de oplossing kan zijn voor de financiering van uw erfgoedproject: vraag de presentatie aan.

Presentatie over kapitaalparticipaties van PMV
Marc Neirinckx Senior Investeringsmanager Marc.Neirinckx@pmv.eu