nl
Nieuwsbrief
Cases

Protealis

  • Start-ups & scale-ups
  • Life Sciences & Care
  • Portfolio Life Sciences & Care
  • Life sciences & care
Benjamin Laga, CEO van Protealis

Wetenschap en technologie combineren met ondernemerschap om zo maatschappelijke en ecologische uitdagingen aan te pakken is voor mij een ultieme droom. In Protealis klopt dat plaatje.

Benjamin Laga, CEO

Na tientallen jaren in het plantenonderzoek, zetten Benjamin Laga en Jonas Aper een volgende stap in hun streven naar lokaal geteelde en duurzame plantaardige eiwitten met de oprichting van Protealis. Als spin-off van onderzoeksinstituten VIB en ILVO boogt Protealis op een waaier aan kennis en innovatieve technologieƫn. De missie van de twee jonge ondernemers is om eiwitrijke gewassen zoals peulvruchten terug aantrekkelijk te maken voor de Europese boeren. De eerste focus is het ontwikkelen van eiwitrijke sojavariƫteiten met een hoge opbrengst.

Benjamin Laga werkte eerder als toponderzoeker in plantenbiotechnologie bij BASF waar hij internationale ervaring opdeed op het gebied van zaadbusiness en -innovatie. Benjamin Laga wordt CEO van Protealis en is vergezeld door Jonas Aper. Jonas Aper stond aan de wieg van het soja-veredelingsprogramma van ILVO en leidde het acht jaar lang in goede banen. Vandaag wordt dit veredelingsprogramma een hoeksteen van hun nieuwe bedrijf.

Protealis heeft de ambitie om een betekenisvolle rol te spelen in de verduurzaming van de landbouw, via geschikte rassen van soja en andere eiwitgewassen.

Soja plant Protealis

Partners in ambitie bij Protealis

Ook financieel kende Protealis een vliegende start. Tijdens de financiering A-ronde werden de verwachtingen overtroffen met een kapitaalronde van in totaal 12 miljoen euro.

Met de steun van V-Bio Ventures , AIF, PMV, Globachem Group, GFF en VIB aangevuld met internationale investeerders zoals Innovation Industries (NL), HFT Holding (NL), Thia Ventures (SG/BE) en Estari Groep (UK) heeft Protealis voldoende middelen om een geplande marktintroductie van duurzame en lokaal geteelde eiwitrijke gewassen uit te breiden en te bespoedigen. Terzelfdertijd zal Protealis zijn bestaande R&D-platformen verder versterken en een deel van het kapitaal aanwenden voor de veredeling van andere eiwitrijke gewassen.

Investeringsteam Protealis

Thomas Beke Investeringsmanager thomas.beke@pmv.eu
Filip Goossens Principal investeringsmanager filip.goossens@pmv.eu