nl
Nieuwsbrief
Cases

Syntra AB

  • Vastgoedprojecten
  • Maatschappelijk vastgoed
  • Vastgoed
Vastgoed - Maatschappelijk vastgoed

PMV begeleidde Syntra Antwerpen en Vlaams-Brabant (samen Syntra AB) sinds 2011 in hun zoektocht naar een geschikte locatie voor nieuwe huisvesting op maat. In 2014 werd de aanbestedingsprocedure afgerond en werd gekozen voor een locatie op de voormalige postgebouwen langs de Ring van Antwerpen, naast het station van Berchem. Het project omvat een nieuw opleidingscentrum van ongeveer 9.500 m², kantoren voor de hoofdzetel en parkeergelegenheid voor tweehonderd auto’s. De eerstesteenlegging had plaats op 5 december 2014. Twee jaar later werd het project opgeleverd.

Het gebouw Syntra XA maakt deel uit van Post X, het grootschalige ontwikkelingsproject van ontwikkelaar IRET op de voormalige site van het postsorteercentrum. Dat ligt op wandelafstand van het treinstation in Berchem. De nieuwe locatie is dus niet alleen goed bereikbaar met de fiets of de wagen maar ook met het openbaar vervoer. Het ontwerp van Stéphane Beel Architecten heeft met zijn gelijkbenige driehoek een atypische vorm, die het gebouw een uitzonderlijk karakter geeft met zeer goede duurzaamheidsscores (E-peil 48 – K-waarde 23). Wekelijks volgen er overdag circa vijfhonderd jongeren cursussen, en meer dan 2000 volwassenen ’s avonds.

Rol van PMV

PMV begeleidde Syntra in de zoektocht naar een nieuwe locatie met een aanbestedingsprocedure en onderhandelingen met de winnende ontwikkelaar. Zo werd de beste locatie geselecteerd, met het beste ontwerp voor het gebouw en tegen de meest gunstige financiële voorwaarden. De aankoop van het gebouw werd gefinancierd door eigen middelen van Syntra, door een financiering van PMV op de lange termijn en door een bankfinanciering op vijftien jaar. Voor die laatste financiering voerde PMV de aanbestedingsprocedure waardoor de meest voordelige financieringsvorm kon worden gekozen. Zo werd de realisatie van het gebouw mogelijk gemaakt op ESR-neutrale wijze. Bovendien moet het Vlaams Gewest geen bijkomende subsidies verstrekken voor het project.

Het project in cijfers

De totale investering in het project bedraagt 23,5 miljoen euro, waarvan ruimte één derde eigen inbreng. PMV verstrekte een langetermijnkrediet op twintig jaar van 4,3 miljoen euro en een overbruggingskrediet van maximum 5 miljoen euro. Voor de bancaire financiering werd een langetermijnkrediet op vijftien jaar aangegaan van 10,7 miljoen euro.

Andere partners

Syntra Antwerpen en Vlaams-Brabant (Syntra AB) is een autonome vzw en het grootste opleidingsinstituut voor de leertijd (werken en leren voor jongeren) en volwassenenonderwijs. Syntra biedt een ruime waaier aan mogelijke beroepsopleidingen: fotografen, diamantbewerkers, fietsherstellers, tandtechnici, koks, grafici… De opleidingen van Syntra AB worden gegeven op vijf campussen.

Chiela Moens Investeringsmanager chiela.moens@pmv.eu