nl
Nieuwsbrief
Cases

Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO in Oostende

  • Vastgoedprojecten
  • Maatschappelijk vastgoed
  • Vastgoed
Vastgoed - Maatschappelijk vastgoed

Onder de naam InnovOcean Campus hebben het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), haar projectpartners, en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuwe gemeenschappelijke huisvesting gerealiseerd via een Design & Build-opdracht.

Het VLIZ is een knooppunt voor marien en kustgebonden onderzoek. Als partner in diverse projecten en netwerken ondersteunt en bevordert het VLIZ de internationale uitstraling van het Vlaamse zeewetenschappelijke onderzoek en het internationaal marien onderwijs. Het ILVO is een internationaal bekend wetenschappelijk instituut van de Vlaamse overheid, in Oostende actief in de onderzoeksdomeinen ‘aquatisch milieu en kwaliteit’ en ‘visserij en aquatische productie’. Beide instellingen werken complementair.

Schakel

Het programma voor de gezamenlijke InnovOcean Campus omvatte kantoren, seminarie- en vergaderinfrastructuur, ontvangst- en cateringruimte, een bibliotheek, fysico-chemische laboratoria, laboratoria voor aquacultuur, atelierruimte en gebouwgebonden behoeften. De nieuwe campus werd gerealiseerd op de bestaande ILVO-site, tussen de Vuurtorenwijk (OPEX) en de dynamische Oosteroever. De InnovOcean Campus is een belangrijke schakel geworden tussen beide locaties.

De rol van PMV

PMV werd oorspronkelijk gevraagd om een nieuwe huisvesting te zoeken voor het VLIZ, en onderzocht daarvoor verschillende pistes. In de loop van dat traject werd vastgesteld dat er synergie- en efficiëntiewinsten te behalen waren bij een gemeenschappelijke huisvesting met het nabijgelegen ILVO, dat in verouderde en energie-inefficiënte gebouwen opereerde. De opdracht werd daarom geherdefinieerd, met een samenwerkingsovereenkomst tussen de partijen als resultaat. PMV begeleidde zowel ILVO als VLIZ bij de ontwikkeling van de InnovOcean Campus. Als projectregisseur en aanbestedende dienst coördineerde ze een Design & Build-opdracht via een onderhandelingsprocedure met bekendmaking. PMV leidde een stuurgroep met alle stakeholders.

Nieuwbouwkost compenseren

Bij aanvang van de (geherdefinieerde) opdracht bestond het projectgebied uit de bestaande ILVO-site. In het vooronderzoek werd dat uitgebreid met het aanpalende terrein in beheer bij AWV (Agentschap Wegen en Verkeer), wat leidde tot een totale oppervlakte van ca. 22.000 m². Door de samenvoeging van beide percelen kon de beschikbare ruimte optimaler worden benut en ontstond de opportuniteit om een aanzienlijk gedeelte te vermarkten, ter compensatie van de nieuwbouwkosten. De D&B-opdracht voorzag een inrichtingsplan voor de projectsite, op basis waarvan bepaald werd welk gedeelte in aanmerking kwam voor vermarkting. Het project was uitdagend omwille van de landschappelijke bescherming van een gedeelte van het projectgebied, ondergrondse hoogspanningsleidingen en de te verbeteren ontsluiting van de Oostendse Oosteroever.

Het project in cijfers

  • programma: 8.000 m² bruto vloeroppervlakte, 7 bouwlagen en een technische verdieping;
  • gelijkvloers: ruime sokkel voor o.a. auditorium, foyer en vergaderzalen en de labo’s;
  • verdiepingen: kantoren, zeebibliotheek en restaurant;
  • tewerkstelling van 200 werknemers voor VLIZ en ILVO samen;
  • compact BEN-gebouw;
  • totale investeringswaarde: 17 miljoen euro (excl. BTW);
  • ingebruikname: voorjaar 2022.
Steven Adons Investment Director Vastgoed steven.adons@pmv.eu +32 (0)2 229 52 30