nl
Nieuwsbrief
Cases

Thermae Palace

  • Vastgoedprojecten
  • Erfgoed
  • Vastgoed
Erfgoed - Thermae Palace

Wie kent niet het Thermae Palace Hotel? Het Belgische luxehotel aan de kust van Oostende, bij de bekende Koninklijke Gaanderijen en de Wellingtonrenbaan is een icoon. Het legendarische complex is vandaag in verval en jarenlang lukte het niet om een positieve toekomst te ontwikkelen. Door de samenwerking tussen PMV en de stad Oostende is dat perspectief er vandaag wel.

Het was koning Leopold II die de wens uitte dat de stad een thermaal centrum zou uitbouwen. Al in 1856 was er mineraal bronwater in de stad aangeboord maar het zou duren tot in het Interbellum voor het idee echt werd uitgewerkt. Het huidige hotel dateert van 1933. De stadsthermen werden ontworpen door de Oostendse stadsarchitect André-Louis Daniëls, die in 1929 het project aanvatte met de hulp van de Franse architecten J. Flegenheimer, H. Bard en F. Garella. Vanaf 1931 werd het in een periode van 18 maanden gebouwd. De feestelijke opening op 28 juni 1933 van het toenmalige ‘Palais des Thermes’ gebeurde door koning Albert I en koningin Elisabeth. Het hotel was helemaal afgewerkt in art decostijl. Het gebouw bestond uit het Grand Hôtel zelf, een zwembad dat dagelijks met vers zeewater werd gevuld, de thermen en een thermaal instituut. In de drinkhal, georneerd met allegorische fresco’s, vond men de Albert I-bron, waar aan het water een heilzame werking tegen maag- en darmaandoeningen werd toegeschreven.

Drinkhal

Van 1940 tot 1980 werden de thermen niet uitgebaat. Het zwembad bleef die tijd wel in gebruik, als stedelijk zwembad van Oostende (tot 1976). De drinkhal en bron verdwenen samen met het zwembad uit het complex, dat volledig werd opgeknapt en aangepast aan de hedendaagse vereisten voor een luxehotel. Een nieuw zwembad werd aan het hotel toegevoegd en een aangrenzend kwam er een nieuw stedelijk zwembad. Op 19 februari 2002 werd het gebouw beschermd als monument. Het complex is vandaag in verval,. Jarenlang lukte het niet om een oplossing uit te werken.

De rol van PMV

PMV en de stad Oostende sloten een samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling van de site. PMV ondersteunt de stad bij het opstellen, uitwerken en uitvoeren van een plan van aanpak voor de optimalisatie van de site. Parallel onderzoekt PMV een mogelijke investering.

Andere partners

Naast de stad Oostende is het Vlaams agentschap onroerend erfgoed een belangrijke partner.

Chiela Moens Investeringsmanager chiela.moens@pmv.eu