nl
Nieuwsbrief
Cases

Picpussen-site wordt energiezuinig woongebied

  • Vastgoedprojecten
  • Erfgoed
  • Gebiedsontwikkeling
  • Vastgoed
Picpussen - gebiedsontwikkeling

Met een participatie van 40% in het Tongerse Picpussen-project, een initiatief van ontwikkelaar Borghof Invest, werkt PMV in de oudste stad van België mee aan de bouw van een nieuwe basisschool, woon- en zorgwooneenheden (± 23.000 m²) en een parklandschap. Het historisch kloostergebouw blijft in de plannen het centrale onderdeel van een state of the art woonzorgcentrum in een energieneutraal woongebied.

De historische school- en kloostersite ligt vlakbij de kruising van de Tongerse stadsring met de Hasseltsesteenweg. In de volksmond is de voormalige schoolsite van Regina Pacis bekend als de ‘Picpussen’. De naam ‘Picpus’ verwijst naar de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria, of Congregatio Sacrorum Cordium. Kort na haar stichting in 1800 vestigde die congregatie immers haar hoofdzetel in de rue du Picpus in Parijs. Een van haar bekendste leden is de in 2009 heiligverklaarde Pater Damiaan (1840-1889).

State of the art woonzorgcentrum

Patrick Kerkhofs van nv Picpussen, de ontwikkelaar van de site: “In onze plannen hebben we gezocht om het verleden een plaats te geven in een soort stadsdeel van de toekomst. Zo krijgt het kloostergebouw een nieuwe functie als woonzorgcentrum met plaats voor 90 inwoners. We zagen van bij het begin opportuniteiten om te breken met de klassieke manier waarop woonzorgcentra zijn ingericht. Zo is het gebouw opgedeeld in kleine leefgroepen. Er komen aanvullend 39 assistentiewoningen met café en terras.” Voor de stad was het behoud van het historisch kloostergebouw een absolute voorwaarde bij het project. “Het resultaat is een geslaagd huwelijk tussen verleden en toekomst”, aldus schepen Johnny Vrancken.

Voor jong en oud

Het nieuwe stadsdeel is niet alleen voor senioren bestemd. De basisschool Picpussen kreeg reeds een nieuwe plek op de site en is helemaal ingebed in het glooiende terrein. In een volgende fase zal ook een kinderdagverblijf een nieuwe plek krijgen in het hart van de ontwikkeling vinden. Boven het kinderdagverblijf zal gewoond worden in een nieuwe residentie. Het project streeft op die manier naar een maximale ‘verwevenheid’, een belangrijk streefdoel in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Aan een nieuwe toegangsweg naar de site komen eengezinswoningen met tuin en parkeergelegenheid, en verder nog hedendaagse residenties met een grote diversiteit aan appartementen.

PMV co-investeert

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV is co-investeerder in het project. Ze participeert in het kapitaal van de vennootschap en zit mee aan het stuur van de nv Picupussen. Senior investeringsmanager Bertrand Van Regemortel (PMV) verduidelijkt: “De evolutie van de bevolking en de wijzigingen in de manier waarop we wonen en werken, stelt onze steden voor de complexe uitdaging méér te doen met dezelfde ruimte. PMV adviseert, begeleidt en financiert bij duurzame gebiedsontwikkeling en vastgoedprojecten die maatschappelijk relevant zijn. De vaak complexe gebiedsontwikkelingen vragen om innovatieve financieringsoplossingen. PMV biedt zowel kapitaalparticipaties en leningen aan om om de financiering van een gebiedsontwikkeling of vastgoedproject mogelijk te maken.”

Energie

Een belangrijke reden voor PMV om in het project te investeren, is de inzet op toekomstige energievoorziening. Op het vlak van energie zullen de bewoners immers kunnen genieten van de nieuwste technieken. Bertrand Van Regemortel: “Een centraal gestuurd warmtenet zal de warmte verdelen over het hele stadsdeel. Die warmte onttrekken we aan de bodem door middel van diepe geothermie. Omgekeerd zorgen warmtepompen met passieve koeling voor een ideaal comfort in de zomer. Vernuftig gestuurde zonnepanelen vormen het sluitstuk. We streven ernaar om het hele woongebied zo goed als energieneutraal te maken. Dat zou meteen een primeur zijn voor de provincie Limburg.” Het autoverkeer zal bovendien zo veel mogelijk gemeden worden binnen de site, die makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer en voorrang geeft aan voetgangers en fietsers.

Projectpartners

PMV werkt samen met Borghof Invest dat zich focust op de realisatie van gemeenschapsvastgoed.

Een kapitaalparticipatie van PMV: ook voor uw project?

Ontdek hoe een kapitaalparticipatie van PMV misschien de oplossing kan zijn voor de financiering van uw project: vraag de presentatie aan.

Ik wil een presentatie over kapitaalparticipaties van PMV
Bertrand Van Regemortel Senior Investeringsmanager bertrand.vanregemortel@pmv.eu