nl
Nieuwsbrief
Cases

Van brownfield tot bedrijvencentrum

  • Vastgoedprojecten
  • Gebiedsontwikkeling
  • Vastgoed
Gebiedsontwikkeling - Site Ford Genk

De site van de voormalige Ford-fabriek in Genk (circa 134 hectare) is een brownfield. Mede dankzij PMV is er een masterplan voor de herontwikkeling van de site, en wordt op een deel ervan de komst voorbereid van bedrijven uit de e-commerce zoals onlineverkopers, dienstverleners en zelfs bedrijven uit de slimme maakindustrie.

De eerste steen van Ford Genk, een autoassemblage- en onderdelenfabriek van Ford Motor Company, werd gelegd in 1962. Twee jaar later begon de productie van de Taunus 12M. Een halve eeuw later liepen met de Ford Galaxy, Mondeo en S-MAX de laatste modellen van de band in Genk en werd de productie overgeheveld naar het Spaanse Valencia. Daarmee kwam er in Limburg een tijdperk ten einde. Met 4210 werknemers – en 1736 bij de toeleveranciers – was Ford Genk immers de grootste werkgever in de provincie Limburg. Bovendien was de fabriek de op één na grootste autoassemblagefabriek in België. Maar liefst 95% van de productie was bestemd voor de export. Om de gevolgen van de zware economische en sociale aderlating op te vangen, startte de Vlaamse Overheid in 2013 met de ontwikkeling en uitvoering van een reconversieplan voor de provincie Limburg, het zogenaamde SALK-plan: het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat.

Brownfield

De site heeft een totale oppervlakte van circa 134 hectare en is zowel via de weg, het spoor als het Albertkanaal goed ontsloten. Het terrein is een brownfield, met constructies en gebouwen die nog dateren van zijn vorige bestemming. De projectpartners (Vlaams Gewest, Stad Genk, de Vlaamse Waterweg en het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Flanders Investment & Trade) maakten een masterplan op voor de herontwikkeling van de site, die is opgedeeld in drie deelzones met een netto uitgeefbare terreinoppervlakte van circa 95 hectare en de ambitie om 2.500 jobs te creëren:

  • zone A: voor groen en water, openbaar domein en circa 5 hectare uitgeefbare kavels voor gemeenschappelijke functies;
  • zone B: circa 40 hectare voor eindgebruikers in de maakindustrie en logistiek met toegevoegde waarde, niet noodzakelijk watergebonden;
  • zone C: circa 50 hectare voor eindgebruikers met watergebonden (logistieke) activiteiten en maakindustrie, te ontwikkelen door nv De Scheepvaart.

De rol van PMV

PMV startte medio 2016 in opdracht van de Vlaamse regering een georganiseerde marktbevraging op met als doel een ontwikkelaar of eindgebruiker(s) te vinden voor de zone B en de uitgeefbare kavels in zone A. Eind juni 2017 werd het consortium Genk Green Logistics aangeduid als voorkeursbieder waarnaar een finale contractsluiting volgde op 25 mei 2018. Het consortium bestaat uit de Groep Machiels, MG Real Estate, Intervest Warehouses & Offices en DEME. De Vlaamse regering verkocht zone B aan Genk Green Logistics. Het gaat daarbij om 42 van in totaal 130 hectare. Genk Green Logistics zal 8 hallen, of 250.000 m², bouwen op het terrein van de vroegere Fordfabriek. De investering van 120 à 150 miljoen euro levert 1.500 jobs op. Het gebouw wordt duurzaam en de ruimte zal zo goed mogelijk benut worden. De initiatiefnemers verwachten er vooral bedrijven uit de e-commerce zoals onlineverkopers, dienstverleners en zelfs bedrijven uit de slimme maakindustrie. In 2020 moet het eerste gebouw klaar zijn, 5 jaar later het hele complex.

Andere partners

Vlaams Gewest, Stad Genk, de Vlaamse Waterweg en het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Flanders Investment & Trade

Het project in cijfers

  • Creatie van 1.500 jobs (zone B)
  • Investering van 120 à 150 miljoen euro (zone B)
  • 250.000 m² te ontwikkelen oppervlakte (zone B)
Erwin Vrijens Hoofd Vastgoed Erwin.Vrijens@pmv.eu +32 (0)2 274 64 55