nl
Nieuwsbrief
Cases

Wattson

  • Infraprojecten
  • Energietransitie
  • Energie
Infra - Energie - Stijn De Roo

Meten is weten. Het is de kernfilosofie van het Gentse Wattson dat als ESCO – de afkorting van Energy Service Company – inzet op energiebesparingen binnen bedrijven. Investeringen om die besparingen te realiseren, worden terugbetaald net dankzij de besparingen zelf. Voor de klant en ook voor Wattson is het daarom belangrijk dat het berekende plaatje steek houdt.

“Voor de bedrijven, maar natuurlijk ook voor ons is het zeer belangrijk dat onze berekeningen kloppen. Ons verduurzamingsproject in het Provinciaal Technisch Instituut in Eeklo was daarbij een belangrijke testcase”, aldus Stijn De Roo, CEO van Wattson. “In april 2019 hebben we daar het eerste operationele jaar van ons Energieprestatiecontract afgerond. Het was goed om vast te stellen dat we de vooropgestelde energiebesparing ook effectief hebben behaald. Die leverde een CO2-reductie van meer dan 200 ton op één jaar tijd op.”

Energieverliezen reduceren

ESCO’s zijn, in tegenstelling tot de Amerikaanse markt waar ze al een tijdje ingeburgerd zijn, een relatief nieuw systeem in België. Een Energy Service Company gaat bij een bedrijf na of er mogelijke energiebesparingen te realiseren zijn, en of die besparingen het bedrag van de investering kunnen compenseren. De essentie van een ESCO-overeenkomst is eenvoudig: het ESCO-bedrijf voert een energieproject in een bedrijf uit, en financiert die investering ook zelf. Dankzij de investering daalt het energieverbruik, en daardoor ook de energiefactuur. Na verloop van tijd wordt het bedrijf eigenaar van de installatie. Dat de goedkoopste energie de energie is die je niet verbruikt, is bij die aanpak het uitgangspunt van Wattson. Stijn De Roo: “We gaan in de eerste plaats kijken om de energieverliezen sterk te reduceren, en dan pas om nieuwe systemen te integreren om energie op een efficiëntere en groenere manier op te wekken.”

Geïntegreerde aanpak

Het toonbeeld van zo’n geïntegreerde aanpak met de allernieuwste technologie realiseerde Wattson vorig jaar in het woonzorgcentrum Sint-Lambertus Buren in Halen. Naast de isolatie van 3600 m² daken, de installatie van een nieuwe, slim gestuurde hoofdstookplaats en fotovoltaïsche zonnepanelen, kwam daar als energetisch sluitstuk nog een batterijsysteem van 90kWh bij. Dat systeem zorgt ervoor dat het woonzorgcentrum in grote mate elektrisch zelfvoorzienend is. Dankzij de energierenovatie zal het verbruik van de campus met meer dan 35% dalen en de CO2-uitstoot met 40% verminderen. Het Halense woonzorgcentrum maakt deel uit van de campussen van de Senior Living Group. Wattson nam al 22 van hun residenties onder de energieloep, goed voor een totale investering van 6 miljoen euro. Voor de financiering ervan kan Wattson onder andere rekenen op de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, naast het investeringsfonds Impact Capital van Piet Colruyt en KBC. “Dat financieringswatervalsysteem werkt in ons geval bijzonder goed. Op eigen kracht hadden we het beoogde bedrag nooit kunnen rondkrijgen, terwijl dat met de steun van onze partners wel haalbaar is. We zijn er ook gerust in dat we in de toekomst met onze economische logica nog veel meer bedrijven gaan kunnen overtuigen van groene besparingen”, besluit Stijn De Roo.

Tom Mortier Hoofd van Energietransitie Tom.Mortier@pmv.eu +32 (0)2 274 64 48