R4 Zuid
De zuidelijke tak van de R4 in Merelbeke was lange tijd een ontbrekende schakel in het Vlaamse wegennet. Dit werd verholpen door de R4-buitenring tussen de Heerweg Noord in Gent – Zwijnaarde en de Guldensporenlaan in Merelbeke door te trekken.
Daarnaast voorzag het project in een aantal ingrepen op de wegen en aansluitingspunten in de onmiddellijke omgeving van de R4-Zuid. Die werken dienen om de globale doorstroming te verbeteren en de verkeersafwisseling vlotter en veiliger te maken. Ook het fietsverkeer kreeg de nodige aandacht dankzij een afzonderlijk fietspad langsheen het traject van de R4-buitenring, dat maximaal wordt afgescheiden van het gemotoriseerde verkeer.
Het project in cijfers
Het project werd in de markt geplaatst via een DBM + F-formule (voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud). De tijdelijke handelsvereniging R4-Gent, die bestaat uit Antwerpse Bouwwerken, Besix, Heijmans Infra en Stadsbader, stond in voor het dbm-gedeelte. Het consortium Belfius, Bnp Paribas Fortis en Dg Infra+ verzorgde de financiering. Op 7 februari 2012 bereikte het project financial close. Het totale investeringsbedrag bedraagt zo’n 90 miljoen euro. Door de aanleg van dit ontbrekende stuk ring van 2,5 km worden de mobiliteit, de economische ontwikkeling én de leefbaarheid in en rond Gent en Merelbeke verbeterd. De ring gaat drie keer over het water: de Ringvaart, het Scheldekanaal en de Tijarm. Er zijn 3 bruggen nodig, 5 nieuwe rotondes en 2 tunnels. Binnen het project krijgen ook fietsers bijzondere aandacht. Het fietsverkeer wordt er maximaal gescheiden van het gemotoriseerde verkeer door de bouw van 4 fietstunnels en 1 fietsbrug. De ringweg bestaat uit 15 werfzones die in minder dan drie jaar werden afgerond. Uiteindelijk werden de bouwwerkzaamheden met succes begin mei 2014 opgeleverd, meer dan een half jaar voor op het vooropgestelde schema.
Andere partners
- Het Agentschap Wegen en Verkeer is afnemer van de diensten, met name het beschikbaar stellen van de infrastructuur.
- De tijdelijke handelsvereniging Antwerpse Bouwwerken, Besix, Heijmans Infra en Stadsbader staat nu in voor het dertigjarige onderhoud.