nl
Nieuwsbrief
Cases

Aandeelhouder van Euroclear

  • Middelgrote en grote ondernemingen
euroclear-pmv

Euroclear bewaart voor meer dan 30 biljoen euro aan activa en wikkelt jaarlijks voor meer dan 837 biljoen euro aan effectentransacties af.

Verschillende Belgische investeerders hebben in de loop van 2020 samen een belang van bijna 9,2 procent opgebouwd in de internationale financiële dienstverlener Euroclear. PMV maakt deel uit van de groep die bij bestaande aandeelhouders aandelen kocht en zo de op twee na grootste aandeelhouder werd van Euroclear. Vanuit die positie moet de groep de financiële infrastructuur van Euroclear in ons land verankeren.

Euroclear is een wereldspeler in de afwikkeling van transacties met aandelen, fondsen of obligaties. De onderneming garandeert dat cash en effecten bij een transactie gelijktijdig worden uitgewisseld. Ze bewaart de effecten, houdt de posities bij en beheert het onderpand. Zo maakt ze het voor haar klanten makkelijker om binnenlandse en grensoverschrijdende effectentransacties af te wikkelen, en beleggingen veilig te stellen. Euroclear is cruciaal voor
het functioneren van het financiële systeem; meer dan 2.000 banken doen een beroep op de financiële diensten van de organisatie die voor meer dan 30 biljoen euro aan activa bewaart en jaarlijks voor meer dan 837 biljoen euro aan effectentransacties afwikkelt.

Van de 4.000 mensen die voor de in Europa, Azië, het Midden-Oosten en Amerika actieve groep werken — de Belgische Lieve Mostrey is er CEO — zitten er meer dan 2.200 in Brussel. Er is ook een operationeel centrum in Polen als back-up voor Brussel. De groep haalt een omzet van iets minder dan anderhalf miljard euro. De aankoop van aandelen door PMV en verschillende andere investeerders levert het consortium niet alleen een vertegenwoordiger op in de raad van bestuur maar moet strategisch belangrijke financiele infrastructuur in ons land verankeren en Brussel als financieel centrum versterken.
Dat de langetermijninvestering jaarlijks een dividend oplevert, is een bijkomende troef.

Bezoek de website van Euroclear

www.euroclear.com