nl
Nieuwsbrief
Cases

Via Nova: een nieuwe weg voor paardenbehandeling

  • Middelgrote en grote ondernemingen
  • Waarborgen
  • Groeien
via-nova-pmv

Innovatieve technologie aanbieden in een nagelnieuw centrum vraagt belangrijke investeringen. PMV is een belangrijke schakel geweest om die rond te krijgen.

Jan Spaas, medeoprichter Via Nova

In Bree opende in 2019 een nieuwe paardenkliniek die inzet op innovatieve regeneratieve behandelingen. Daarnaast willen oprichters Marc Suls, Jan Spaas en Sarah Broeckx in het centrum ook onderzoek doen en jonge veeartsen bijscholen. Het nieuwe paardencentrum kwam er mede dankzij een lening en een waarborg van PMV

Vlaanderen is een topregio in de internationale paardensport. De paardenbusiness in België is goed voor 3,3 miljard euro omzet, waarvan 2,5 miljard in Vlaanderen, en biedt werk aan 30.000 mensen. Ook bekende internationale namen vinden hun weg naar België. Microsoft-oprichter Bill Gates kocht een Vlaamse jumpingmerrie voor zijn dochter in een Kempense stoeterij. Maar ook toppaarden zijn niet vrijgesteld van blessures. En een toppaard dat niet fit is, kan niet deelnemen aan wedstrijden of worden doorverkocht: de financiële gevolgen van een ziek paard zijn zwaar.

Vernieuwend

Blessurepreventie en innovatieve behandelingen kunnen dus veel geld opleveren. Vlaanderen geniet ook op dat vlak een zeer goede reputatie met een aantal zeer degelijke paardenklinieken. Recent werd daar nog een nagelnieuw centrum aan toegevoegd in Bree: Via Nova. In Via Nova — ‘de nieuwe weg’ — staat VIA voor Veterinary Innovation Alliance. De medische behandelingen die de oprichters er toepassen, zijn innovatief. Suls, Spaas en Broeckx zijn alle drie dierenartsen en hebben een zeer uitgebreide ervaring. Marc Suls begeleidde de afgelopen 30 jaar verschillende topsportpaarden over de hele wereld, terwijl het koppel Jan Spaas en Sarah Broeckx baanbrekend werk verrichtte in geneesmiddelenonderzoek. In 2018 sloten ze voor hun artrosegeneesmiddel op basis van stamceltherapie een partnerschap met de Duitse farmareus Boehringer Ingelheim.

Primeur

In 2019 pakte Via Nova uit met een innovatieve primeur: de dierenkliniek gebruikte voor het eerst een 3D augmented-realitybril voor paardenchirurgie. Een hologram gebaseerd op een CT-scan die net voor de operatie wordt genomen, wordt tijdens de operatie geprojecteerd op de 3D-bril van de chirurg, die zo heel precies kan werken. Jan Spaas vertelt: “De technologie helpt ons om heel complexe operaties tot een goed einde te brengen. Dat willen we in de toekomst nog meer doen in samenwerking met dierenartsen en klinieken van over de hele wereld om zo kennis uit te wisselen.”

Risicospreiding

Het nieuwe centrum in Bree bevat vier afdelingen — orthopedie, chirurgie, beeldvorming en revalidatie — die garant staan voor de beste vooruitstrevende behandelingen. Alle afdelingen werken met topapparatuur, zoals bijvoorbeeld de enige CT-scan in België met een extra grote opening specifiek gericht op paardenbeeldvorming. Een team van ervaren partners en andere professionals runt het ziekenhuis. Bovenop de achtergestelde lening van een privé investeerder zorgde PMV voor een diversificatie van de financieringsmiddelen door de inbreng van een Cofinanciering+ en het waarborgen van een bankkrediet. Mede daardoor kon Via Nova een aantal grote investeringskredieten bij de bank losweken. Jan Spaas is opgetogen met de financieringscombinatie van PMV: ”Innovatieve technologie aanbieden in een nagelnieuw centrum vraagt belangrijke investeringen. PMV is een belangrijke schakel geweest om die rond te krijgen. Het nieuwe centrum zet de internationale reputatie van België als paardenland nog meer in de verf.”

Bezoek de website van Via Nova:

www.vianovaequine.com