nl
Nieuwsbrief
Cases

Alu Comfort: overname dankzij waarborg

  • Zelfstandigen en kleine ondernemingen
  • Waarborgen
  • Overnames
  • Starten
alu-comfort-hans-hanegreefs

Door een banklening met waarborg financierde ik het gros van de overname.

Hans Hanegreefs, oprichter en CEO van Alu Comfort

“Een berekende gok”, noemt Hans Hanegreefs het op overnamemarkt.be. Na bijna twintig jaar als fiscaal analist, nam hij de groothandel Alu Comfort over. Met eigen centen, een lening en een waarborgregeling van PMV/z.

Het kriebelde. De kinderen werden groter en Hans was te gedreven om zijn verdere carrière te slijten op de fiscale dienst van een multinational. Dus wilde hij zijn eigen onderneming. “Inkoop en verkoop, dat interesseerde me”, zegt Hans. “Een nieuwe zaak starten, zag ik niet zitten. Mijn vader was vroeger ook zelfstandige. Het duurt al snel twee, drie jaar voor een zaak van de grond komt. Als je concept niet werkt, is dat verloren tijd. Een te groot risico, vond ik. Dus ging ik op zoek naar een overname. Maandenlang speurde hij naar mogelijkheden. Op een dag – eind april 2017 – verscheen er een bericht voor de overname van een groothandel in industriële gereedschappen. Na een aantal eerste contacten via e-mail werd al snel een afspraak vastgelegd voor een eerste ontmoeting. De contacten met de overlater waren onmiddellijk zeer hartelijk. Voor Hans was het snel duidelijk: dat was het project waar hij zijn schouders onder zou zetten.

Berekende gok

Alu Comfort is een kleine groothandel in ladders, trappen, heftruckapparatuur en ander materiaal voor de industrie, B2B dus. “Ik wist het meteen: dat was het. Het klikte ook met de eigenaar, maar zijn prijs was wat die was. Er waren nog andere kandidaten die er bovendien financieel beter voorstonden. Uiteindelijk kwamen we toch tot een akkoord. Hij accepteerde mijn allerlaatste bod.” Maar dat bod deed Hans niet zonder eerst het bedrijf grondig door te lichten, als fiscaal analist een kolfje naar zijn hand. “Toch weet je nooit helemaal zeker waar je aan begint, ook als je alle facturen, de voorraad, de cash en de openstaande schulden hebt uitgepluisd. Dus ja, het was een gok. Maar een berekende gok.”

Waarborggarantie

Het duurde enkele weken vooraleer het financiële plaatje rond was, maar met de nodige waarborgen van PMV/z lukte het gelukkig uiteindelijk. Ook het geduld van de overlater speelde een rol: de man was zeer begaan met de toekomst van zijn zaak en voelde goed aan dat hij de juiste persoon had gevonden om zijn levenswerk verder te zetten. Een deel financierde Hans zelf; de grootste som kwam van een banklening met een waarborgregeling van PMV/z. Met die regeling kan de bank 75% van het krediet laten waarborgen: dat schept vertrouwen. “PMV/z heeft ook een Startlening maar de interestvoet staat zo laag vandaag dat ik besloot om bij de bank te lenen”, vertelt de overnemer.

Toekomst

Na de overname kon Hans blijven rekenen op de deskundige uitleg en bijstand van de overlater. Aanvankelijk leidde Hans zijn nieuw bedrijfje in bijberoep, maar intussen heeft hij de overstap volledig gemaakt. “Al snel voelde ik me thuis bij de nieuwe uitdaging. Ook de klanten en leveranciers reageerden positief op de verandering.” Na de inwerkperiode keek Hans met vertrouwen naar de toekomst: hij breidde het assortiment uit en lanceerde een B2B-webshop. Aan uitdagingen geen gebrek bij Alu Comfort.

Bezoek de website van Alu Comfort:

www.alucomfort.be