nl
Nieuwsbrief
Cases

Powerpack: achtergestelde lening voor de aankoop van een bedrijfspand

  • Groeien
  • Overnames
powerpack-pmv

Wij meenden dat de plannen van de eigenaar niet mochten stranden op een gebrek aan financiële middelen.

Tim Lievens, senior investeringsmanager bij PMV

Een bedrijfspand overnemen, vergt doorgaans een forse investering. Voldoende financiering vinden, kan een hele opgave zijn. De eigenaar van afvalzakkenproducent Powerpack slaagde erin door verschillende financieringsvormen te combineren. Een banklening vulde hij aan met een achtergestelde lening bij PMV en een vendor loan van de eigenaar.

Powerpack (Beerse) is de toonaangevende Belgische producent en leverancier van afvalzakken en industriële folies, ongeveer 6.000 ton per jaar. De klanten zijn voornamelijk gemeenten, steden en intercommunales. Het bedrijf zet sterk in op biodegradeerbare zakken. “Het heeft na eigen onderzoek een formule gevonden waarbij die zakken lang genoeg stevig blijven en toch composteerbaar zijn”, weet Tim Lievens, senior investeringsmanager bij PMV. Na verliezen in 2014 en 2015 werd Powerpack in 2016 overgenomen door Willem van den Berghe, die een nieuw bedrijfsmodel introduceerde met een focus op duurzaamheid en innovatie. Dankzij een verlaagde kostenstructuur, nieuwe verbeterde producten en de optimalisatie van de productie slaagde hij erin met het bedrijf opnieuw een stevige groei en een positieve rentabiliteit te halen.

Vendor loan

Al die tijd huurde Powerpack de huidige bedrijfssite. Het betaalde daarvoor méér dan wat de intrestlasten zouden zijn op de financiering voor de aankoop van het pand en de grond. Om af te zijn van de huurkost en het gebouw (met de grond) aan te kunnen kopen, zocht de eigenaar daarom naar financiering. BNP Paribas Fortis stelde daarop een krediet ter beschikking. “De bank eiste echter dat de eigen inbreng van de koper groter zou zijn, maar die had daarvoor niet de middelen. Met een achtergestelde lening van PMV kon aan de vraag van de bank worden tegemoetgekomen. Bovendien was de eigenaar bereid een vendor loan toe te staan. Dat is een populaire vorm van betalingsuitstel waarbij de koper een deel van de overnameprijs op termijn betaalt, in de vorm van een lening. De combinatie van de financieringsvormen stelde de eigenaar in staat het pand te verwerven”, legt Tim Lievens uit.

Terugbetalingscapaciteit

Kan een achtergestelde lening worden terugbetaald? Het is de kernvraag bij de toekenning ervan. Alvorens tot een overeenkomst te komen, onderzoekt PMV daarom nauwgezet de terugbetalingscapaciteit. “Powerpack leek ons klaar voor de productie en commercialisatie van composteerbare zakken, een groeiend marktsegment. Daarnaast bleek Powerpack verschillende langetermijncontracten (met afnameverplichtingen) te hebben waardoor de omzet voor een stuk verzekerd was. Ten slotte geloofden we ook dat de kennis en ervaring van Powerpack het bedrijf in staat zouden stellen om buitenlandse markten verder te ontginnen. Powerpack bouwde met het oog daarop een volledig nieuwe productiefaciliteit in Kosovo. Wij meenden dus dat de plannen van de eigenaar niet mochten stranden op een gebrek aan financiële middelen en besloten een achtergestelde lening toe te kennen”, besluit Tim Lievens.

Bezoek de website van Powerpack:

www.powerpack.be