nl
Nieuwsbrief
Cases

ANL: voortrekker in duurzaamheid

  • Cofinanciering
  • Circulariteit
anl-pmv

Europa wil geen ban op kunststof, maar de integratie van de kunststofeconomie in de circulaire economie tegen 2030.

Eind vorig jaar werd er bij verschillende warenhuisketens afscheid genomen van het bekende blauwe bakje waarin champignons worden verkocht. Voor de productie van de allereerste blauwe bakjes in België richtte Armand Neven in 1964 ANL Plastics op, met machines die hij kocht in Italië. Vandaag is de productie ervan al een tijdlang stopgezet en is het bedrijf uit Wellen een voorloper in duurzame verpakkingen.

Na de champignonbakjes vormde de ontwikkeling en productie van vakverdelingen voor koekjes en pralines een tweede doorbraak voor ANL Plastics, vandaag een ontwikkelaar en producent van duurzame kunststofverpakkingen, hoofdzakelijk voor de voedingssector. Al snel hield ANL rekening met de almaar strengere milieu-eisen. Immers: de manier waarop kunststof wordt geproduceerd, gebruikt en weggegooid heeft een immense impact op onze planeet. Europa pleit daarom voor een nieuwe kunststofeconomie waar de productie van kunststofproducten de hergebruik- en de recyclagemogelijkheden respecteert. Geen ban op kunststof, dus, maar de integratie van de kunststofeconomie in de circulaire economie tegen 2030: het is een richting waarin ANL een voortrekkersrol opneemt door nieuwe, duurzame producten te ontwikkelen. ANL werkt enkel nog met PET en PP: materialen die 100% recycleerbaar zijn. De onderneming heeft de recyclage van die grondstoffen geïntegreerd in haar productie waardoor ze vandaag in staat is om producten te maken die tot 80% kunnen bestaan uit gerecycleerd materiaal.

De vroege keuze voor duurzaamheid loont vandaag: heel wat concurrenten halen de Europese deadline voor kunststofverpakkingen wellicht niet. Dat de transitie naar duurzaamheid evenwel niet evident is, bleek bij ANL in 2016. Na de investering in nieuwe machines om beter met gerecycleerd materiaal te kunnen werken, kampte de nieuwe productielijn met kinderziektes, wat tot commerciële en financiële schade leidde. ANL bleef echter consequent investeren in zijn producten en inzetten op innovatie, commerciële relaties en marketing. Met succes: vanaf 2019 stijgen zowel de omzet als de rentabiliteit opnieuw. Om die groei verder te ondersteunen, is er evenwel nood aan extra werkkapitaal. Aanvullend bij een bancair krediet levert PMV een mezzaninelening.

Bezoek de website van ANL Packaging

www.anlpackaging.com