nl
Nieuwsbrief
Cases

Dentius: tandartsen bundelen krachten

  • PMV-Bedrijfsleningen
dentius-pmv

Net als in de begrafenissector – waar PMV de keten Sereni financiert – is ook bij de tandartsen schaalvergroting aan de orde

Tandartsen in Vlaanderen, samen goed voor een omzet van zo’n 2 miljard euro, maken steeds vaker de overstap naar een groepspraktijk. In het buitenland is die evolutie al veel eerder ingezet. Ondertussen komt ze ook bij ons stilaan op kruissnelheid. Dentius, de grootste Belgische speler in deze sector, deed voor haar overnameparcours en internationale expansie een beroep op een achtergestelde lening van Mezzanine Partners 2, een initiatief van PMV en Capital@rent.

Steeds meer tandartsen bundelen de krachten. Dat levert heel wat voordelen op: volumeaankopen, gedeelde personeelskosten, gezamenlijke investeringen in apparatuur… Tandartsen spenderen heel wat uren aan hun boekhouding, personeelsmanagement, administratie en planning. Wanneer het netwerk die operationele taken opneemt, kunnen ze meer tijd besteden aan hun beroep en hun patiënten. De flexibiliteit van de formule maakt het voor tandartsen bovendien makkelijker om deeltijds te werken of zich te specialiseren (waardoor men patiënten niet hoeft door te verwijzen).

Meerwaarde

Ook investeerders zien de voordelen van een netwerk. Door eenmanspraktijken van (oudere) tandartsen of groepspraktijken op te kopen en in de efficiëntere groepswerking te integreren, kunnen ze een flinke meerwaarde realiseren. Er zijn in ons land ondertussen verschillende groepen actief die een beroep doen op investeerders. Dentius financiert haar expansie zelf en maakt daarvoor gebruik van bankfinanciering en een achtergestelde lening bij Mezzanine Partners 2, waarin PMV actief participeert.

Initiatiefnemers Pieter Lathouwers en Amaury Hendrickx delen het aandeelhouderschap van Dentius met Boris Bontemps (Busdev Wallonië). Hendrickx deed als zakenbankier overigens ervaring op bij de grootste groep van tandartspraktijken in het VK.

Bezoek de website van Dentius

www.dentius.be