Pajottenlander: hoe een biologisch familiebedrijf overnemen?
Camille Depuydt, voormalig hoofd van Coolblue België, nam vorig jaar de producent van biologische fruit- en groentensappen Pajottenlander over. Om de overname financieel mogelijk te maken, deed de nieuwe eigenaar een beroep op een achtergestelde lening van PMV, als aanvulling op een lening bij een bank.
Pajottenlander werd opgericht in 1987 als familiebedrijf, geworteld in een passie voor ecologie en biologische landbouw. Rond een boomgaard in het Pajottenland startte het bedrijf met biologische fruitteelt en verwerkte het de oogst-overschotten tot fruitsappen. Het breidde haar aanbod gaandeweg uit tot maar liefst 35 verschillende fruit- en groentesappen en haverdranken. Kwaliteit, een minimale ecologische voetafdruk door een korte keten en eerlijke handel staan centraal in de aanpak, net als eerlijke en duurzame relaties met alle partners.
Alles valt samen
Camille Depuydt nam vorig jaar de onderneming over. Haar functie als hoofd van Coolblue België gaf ze op, om met veel enthousiasme de stap naar het ondernemerschap te zetten. “Ik heb zin om zelf de handen vuil te maken. Pajottenlander is misschien een kleiner bedrijf, maar met een grotere persoonlijke uitdaging. Alles valt er samen: mijn passie voor gezonde en biologische voeding, een sterk merk met lokale verankering en de mogelijkheid om een bedrijf verder uit te bouwen”, zei de onderneemster bij de overname. De komende jaren wil ze de lokale productie versterken, de marktpositie verstevigen en de reststromen opwaarderen.
Overnamefinanciering
Om haar droom te realiseren, maakte Depuydt, die onvoldoende eigen middelen had om de overname volledig zelf te financieren, gebruik van een Cofinanciering+. “Ik heb alle pistes overlopen: van bankfinanciering over crowdfunding en -lending tot het aantrekken van privé-investeerders of durfkapitaal. Uiteindelijk hebben we voor een Cofinanciering+ gekozen, als aanvulling op een lening bij een bank. Dat was goedkoper dan sommige andere alternatieven. Bovendien blijven we volledig eigenaar dankzij die formule en hoeven we niet voortdurend verantwoording af te leggen voor de keuzes die we maken”, aldus Depuydt.