nl
Nieuwsbrief
Cases

Addhome: een container als huis

  • Cofinanciering
  • Groeien

Bouwen is een complexe aangelegenheid die bovendien vervuilend, traag en duur is. Dat kan anders: met containers, bijvoorbeeld. Het bouwproces is duurzamer, sneller en eenvoudiger, en het resultaat is minstens zo knap. Met behulp van PMV-financiering groeit Addhome uit Waregem uit tot een leider in containerbouw.

De stalen containers die Addhome gebruikt als basis voor (zorg)woningen, bijgebouwen, poolhouses, thuiskantoren, zwembaden of zelfs appartementen worden in China gemaakt en één keer gebruikt voor het vervoer van goederen. Daarna worden ze afgewerkt in de fabriek van Addhome: er komt een opbouw voor de leidingen, er worden ramen gemaakt, de isolatie wordt aangebracht en zelfs de stopcontacten, de inbouwkasten en de keuken worden geïnstalleerd… Slechte weersomstandigheden of hinder van een bouwwerf hebben geen invloed op dat proces: de units worden in fabrieksomstandigheden geproduceerd. De geprefabriceerde zeecontainers zijn het summum van modulariteit: ze kunnen kant-en-klaar ter plekke worden gebracht en kunnen zowel op als naast elkaar worden gecombineerd. Ter plekke worden ze aan elkaar gelast en aangesloten op de nutsvoorzieningen: een klus van enkele dagen. In het kantoor van de firma ligt een kijkboek met containerarchitectuur van over de hele wereld. Managing partner Basiel Van Cauwenberge: “Containers worden al op grote schaal gebruikt in veel landen: ze zijn een bijzonder duurzame bouwvorm die resulteert in verrassende architecteur maar vooral ook in betaalbare woningen die zowat 600 euro per vierkante meter goedkoper zijn dan klassiek gebouwde woningen.”

Zeecontainers

Addhome gebruikt de zeecontainers vandaag vooral als basis voor woningen, soms ook als uitbreiding van een woning. De firma ontwerpt, produceert en plaatst. Tijdens de coronaperiode was er een gigantische vraag naar loungeboxen en poolhouses. “Iedereen investeerde toen in z’n tuin”, zegt Basiel Van Cauwenberge, die met vennoot Gert-Jan Plaisier, een luchtvaartingenieur, het bedrijf leidt. Het duo werd bij de start geholpen door een aannemer, ontving een VLAIO-subsidie en bleef schaven aan het product dat nu helemaal op punt staat. De containers van Addhome voldoen aan de EPB- en nieuwbouwnormen, ze hebben isolatie, ventilatie, regenwaterrecuperatie en een warmtepomp. De binnenafwerking doet je haast vergeten dat je in een container zit. Van Cauwenberge: “De mogelijkheden zijn eindeloos. In Bredene bouwen we met zeecontainers een appartement van drie verdiepingen: op een betonnen benedenverdieping komt een modulaire staalbouw voor de verdiepingen. De tijdswinst is enorm.”

Flexibiliteit

Addhome groeide de voorbije jaren sterk. “De groei haalt ons in: onze financieringsbehoefte wordt door onze groei opgegeten: doordat we almaar grotere projecten realiseren die langer duren, is onze behoefte aan werkkapitaal sterk toegenomen en moeten we veel aandacht besteden aan onze cashflowplanning. Dankzij een lening bij KBC en de Cofinanciering van PMV hebben we meer flexibiliteit in onze financiering waardoor we kunnen schakelen naar een hoger niveau van bedrijfsvoering”, vertelt Van Cauwenberge. Addhome koos overigens voor KBC toen de vorige huisbankier niet echt voeling bleek te hebben met de activiteiten van het bedrijf. “We zien bij heel wat dossiers dat de banken bij ons niet goed weten hoe ze moeten omgaan met leningaanvragen voor containerwoningen en de zekerheden die ze in die dossiers moeten vragen: voor de banken zijn stenen gebouwen makkelijker dan containers. In Nederland is de situatie helemaal anders: containerwoningen zijn daar ingeburgerd. In Amsterdam is er een bekend complex van studentenwoningen dat met containers is gebouwd.”

Rustig groeien

Addhome telt vandaag een 25-tal medewerkers en groeit als kool. “De markt explodeert en wij volgen. Voortdurend moeten we ons businessplan aanpassen. Door de stijgende vastgoedprijzen, de grotere kost om te (ver)bouwen en nieuwe maatschappelijke evoluties gaan we in Vlaanderen almaar kleiner wonen: het is een trend die niet zal veranderen en die Addhome verzekert van een mooie toekomst.” Maar ook in Wallonië en zelfs Europa — er zijn al contacten in Frankrijk — wil Addhome actief worden. Van Cauwenberge: “We willen rustig groeien. Het is onze ambitie om onze bouwmethode uit te rollen tot een bouwsysteem dat op een efficiënte manier maatwerk kan creëren op grote schaal. We willen geen grote fabriek worden die standaardunits produceert waar de stopcontacten telkens op precies dezelfde plaats staan; wel gaan we zoeken naar manieren om gestandaardiseerde units op maat af te werken, bijvoorbeeld in samenwerking met lokale partners die de complexe assemblage doen van standaardunits.”

Doordat we almaar grotere projecten realiseren die langer duren, is onze behoefte aan werkkapitaal sterk toegenomen en moeten we veel aandacht besteden aan onze cashflowplanning. Dankzij een lening bij KBC en de Cofinanciering van PMV hebben we meer flexibiliteit in onze financiering waardoor we kunnen schakelen naar een hoger niveau van bedrijfsvoering

Basiel Van Cauwenberge, managing partner Addhome

Bezoek de website van Addhome

Website Addhome