nl
Nieuwsbrief
Cases

Skilpod: een woning als product

  • Zelfstandigen en kleine ondernemingen
  • Cofinanciering+
  • Groeien
skilpod-pmv

Tijdens het gala van de Gouden Baksteen begin 2021 reikte de Bouwunie de prijs van Initiator van het Jaar uit aan Skilpod. Het bouwbedrijf produceert kant-en-klare woningen in een eigen productie-atelier. Dat is niet alleen efficiënter en duurzamer, maar ook goedkoper.

Door modulaire houtskeletbouwwoningen te vervaardigen in een eigen productie-atelier via een geoptimaliseerd bouwproces, onafhankelijk van het weer, kan Skilpod niet alleen heel snel werken maar ook bijzonder kostenefficiënt. Op drie maanden tijd kan een woning op die ‘industriële’ manier worden gebouwd. Door een prima voorbereiding kan het huis — per vrachtwagen naar de werf gereden en vervolgens met een kraan geplaatst op een vooraf aangelegde onderbouw — meteen worden aangesloten op de nutsvoorzieningen. Van bouwvergunning tot afwerking duurt het hele verloop zo’n drie maanden. Aan het product en het proces is veel onderzoek en ontwikkeling voorafgegaan, en vooral ook: een industriële filosofie. Nieuwe bouwtechnieken of aangepaste bouwnormen kunnen snel op grote schaal in het proces worden geïntegreerd. Het heeft geleid tot een aanbod van een beperkt aantal moderne standaardwoningen met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Het grondplan en de indeling liggen vast; de afwerking kan de bouwheer kiezen. Een extra stopcontact? Dat kan niet. Een tuinberging, zonnepanelen of een carport kunnen wel worden voorzien.

Corona

Het bedrijf realiseerde al hele wijken met modulewoningen, vooral in Nederland, maar zag zich door corona verplicht het geweer van schouder te veranderen toen grote projecten plots werden uitgesteld of zelfs helemaal geschrapt. Zaakvoerder Filip Timmermans en vennoot Jan Vrijs besloten zich op de particuliere markt te richten: van business-to-business naar business-to-consumer. Ze bieden sindsdien een beperkt aantal modules aan, van 80 tot 144 m2. Klanten blijken die beperkte keuze helemaal niet erg te vinden: het bespaart hen kopzorgen. Bovendien sluit het aanbod aan bij de zoektocht naar compacte, goed doordachte en betaalbare woningen. De oppervlakte van de huizen is de voorbije decennia flink gedaald. Toch zijn de woningprijzen enorm gestegen. Overigens is projectconstructie van Skilpod duurzamer dan de klassieke bouw: niet alleen wordt bij de productie heel wat vervoer bespaard, de huizen worden met hout gebouwd terwijl bouwen met beton en cement tot een forse CO2-uitstoot leidt.

Woningverhuurbedrijf

Eind vorig jaar investeerde het bedrijf in een nieuwe productiecapaciteit en personeel, met financiering door ING en PMV (Cofinanciering+). De Kempense bouwonderneming Groep Van Roey nam een participatie van 20 procent in het bedrijf, net als de Limburgse zakenman Ismaël Ben-Al-Lal. Die is met zijn bedrijven gespecialiseerd in duurzame energie en richtte een woningverhuurbedrijf op dat duurzame woningen verhuurt tegen een eenheidsprijs, inclusief de energiefactuur. Met zijn knowhow en die van de andere partners wil Skilpod in de toekomst niet alleen wooneenheden verkopen, maar ook bijkomende diensten.

Ga naar de website van Skilpod