nl
Nieuwsbrief
Cases

Gerantis: buy & build volgens het boekje

  • Groeien
  • Overnames
gerantis-pmv

Een ‘buy & build’-strategie is een prima zakenmodel voor ondernemingen die een voordeel hebben bij extra schaalgrootte.

De overname van syndicuskantoor Jalo Beheer door Castelmore Group was voor het Antwerpse investeringsbedrijf het startschot voor twee bijkomende overnames. Het wil zo blijven groeien in een zich consoliderende en professioneler wordende sector van syndici. Een ‘buy & build’-strategie volgens het boekje.

Jalo Beheer, in 2003 opgestart door Hedwig Van Doninck, is al jarenlang actief als syndicus. Met meer dan 400 panden onder beheer en 17 medewerkers is het een groot kantoor, het enige in ons land trouwens met een ISO 9001:2015-certificaat. Dat is niet de enige troef: het heeft bovendien een softwarepakket
op maat laten ontwikkelen voor syndicusdiensten en aanverwante activiteiten ten behoeve van verenigingen van eigenaars (de rechtspersoon die de gemeenschappelijke belangen van voornamelijk appartementseigenaars behartigt). Toen Hedwig Van Doninck zich meer wilde gaan toeleggen op het klassieke vastgoedgebeuren zocht en vond hij een geknipte overnemer: het Antwerpse onafhankelijke investeringsbedrijf Castelmore Group zag het groeipotentieel van de stabiele grotere marktspeler. De groep, opgericht in 2013, neemt meerderheidsparticipaties in bedrijven met een recurrent inkomstenmodel of een ondergewaardeerd groeipotentieel.

Geen opvolger

Na de overname van Jalo Beheer liet Castelmore Group — via de opgerichte NV Gerantis waarin het een 100%-participatie heeft — haar oog vallen op een andere speler in de sector. Beheer nv, een bekend Antwerps syndicuskantoor, werd eveneens overgenomen. In de familie Vlayen, die de zaak runde, was er geen opvolger, en door de almaar complexer wordende regelgeving voor syndici en mede-eigenaars vond ze het bovendien een opportuniteit haar activiteiten onder te brengen in het Gerantis-syndicusplatform. Met het softwarepakket van Jalo Beheer heeft het immers een competitief voordeel in een arbeidsintensieve markt dankzij belangrijke efficiëntiewinsten. Door de overname van het syndicuskantoor bedraagt de portefeuille van Gerantis ruim 700 gebouwen en zowat 22.000 kavels.

Eigen verzekeringskantoor

De overnames bewijzen dat Gerantis een goede neus heeft voor de evolutie in de sector: de toenemende juridische en administratieve vereisten en de daaraan gekoppelde aansprakelijkheid leggen immers de lat almaar hoger voor heel wat kleinere spelers, wat leidt tot consolidatie en professionalisering. Ook de overname van verzekeringsmakelaar VSVB getuigt van strategisch inzicht: alle grote spelers hebben eigen verzekeringsmakelaarskantoren waardoor de verzekeringsportefeuille van de beheerde gebouwen in de eigen groep kan worden ondergebracht, met een grotere marge en een uitgebreider aanbod en hoger service-niveau voor de klanten tot gevolg. De ‘buy & build’-strategie die Gerantis toepast (een bedrijf door middel van acquisities snel laten groeien) is een prima zakenmodel voor ondernemingen die, net als Gerantis, een voordeel hebben bij extra schaalgrootte. Het unieke softwarepakket, de kostenefficiënte structuur en de sterke gebouwenbeheerders van Gerantis vormen in dit geval de basis van dat schaalbare businessmodel. Natuurlijk zijn er bij een dergelijke aanpak fondsen nodig om overnames te doen. Die vond Gerantis bij PMV: voor de financiering van de overnames deed Gerantis een beroep op een achtergestelde lening van de Vlaamse investeringsmaatschappij.

Bezoek de website van Gerantis

www.gerantis.be