nl
Nieuwsbrief
Cases

Hertecant

  • Start-ups & scale-ups
  • Equity investments
  • Exits equity investments
  • Clean tech & industrials
  • Groeien
hertecant-pmv

Dat je ook binnen de maakindustrie flexibel kan inspelen op de vraag van je klanten en zo een internationale nichepositie kan veroveren, bewijst de Westerlose flenzenproducent Hertecant Flanges. Sinds 2011 leggen zij zich toe op hoge kwaliteitsflenzen in de niche van dringende en kritische leveringen. PMV stapte mee in het kapitaal om de maak-kmo verder te laten groeien en duurzaam te verankeren in Vlaanderen.

Hertecant uit Westerlo werd opgericht in 1983 en telt een 40-tal werknemers. Het bedrijf produceert hoogwaardige flenzen in Europees roestvrij staal. Een flens wordt gebruikt om buizen, kleppen, pompen en andere toestellen met elkaar te verbinden in een netwerk van pijpleidingen. De aanwezigheid van een flens in het netwerk laat gemakkelijk onderhoud, inspectie en aanpassingen toe. Flenzen worden vaak gebruikt in chemisch bijtende omgevingen met zeer strikte gezondheids- en veiligheidseisen. In die bedrijfskritische applicaties zijn traceerbaarheid en kwaliteit uitermate belangrijk aangezien de kosten van een defecte flens of de schade veroorzaakt door een niet-conforme flens gigantisch zijn.

Langetermijnstrategie

Met PMV als bijkomende partner hoopt het bedrijf zijn langetermijnstrategie verder te kunnen realiseren: wereldleider worden in de niche van dringende en kritische leveringen van flenzen en verwante producten. Door de instap van PMV wordt de financiële basis nog verder versterkt en kan er blijvend worden ingezet op investeringen ter ondersteuning van verdere groei. Die moet er op de eerste plaats op een organische manier komen: door strengere eisen en een grotere noodzaak aan bedrijfszekere processen in de petrochemie, de energiesector en de maritieme branche zal de vraag naar snelle vervangingen wellicht nog stijgen. Naast die organische groei ziet het Hertecant-management verschillende overname-opportuniteiten die van het bedrijf een niche-wereldspeler moeten kunnen maken.

Aspiratie

Met de transactie krijgt Hertecant nu bijkomende financiële middelen zodat het bedrijf zich verder kan blijven ontplooien en een toppositie kan innemen in zijn sector. Wat er op het eerste gezicht als laagtechnologisch uitziet (smeedwerk, pershamers, draaien en frezen…), is immers het resultaat van een doorgedreven materialenkennis, productietechnische knowhow en op maat gemaakte IT-ondersteuning. Waar vele lokale maakbedrijven kiezen om vol in te zetten op de automatisatie en het outsourcen of delokaliseren van (delen van) hun productie, heeft Hertecant gekozen om alles zelf te produceren in een flexibele organisatie met goed technisch geschoold, lokaal personeel en verder te blijven innoveren. Met de investering hoopt PMV de schaalgrootte van Hertecant te vergroten waardoor het verder kan groeien en op termijn duurzaam wordt verankerd. Zo wordt het geen overnameprooi in een consoliderende markt.

Bezoek de website van Hertecant

www.hertecantflanges.com

Investeringsteam Hertecant

Lieven De Jonge Businessmanager Scale-ups & Industrials lieven.dejonge@pmv.eu +32 (0)2 274 63 73
Robin Mees Senior investeringsmanager robin.mees@pmv.eu