nl
Nieuwsbrief
Cases

HNST: de properste jeans ter wereld

  • Start-ups & scale-ups
  • Waarborgen
  • Clean tech & industrials
  • Groeien
  • Starten
hnst-pmv

Eco-fashion is actueel. Biologische katoen, bamboe en zelfs zeewier worden vandaag gebruikt om duurzame kleding te maken. Ook voor de populaire jeans zijn er ondertussen ecologische alternatieven. Wereldwijd hebben verschillende welbekende merken al een lijn met eco-jeans. Maar de properste jeans ter wereld komt van een Antwerpse start-up die voor de financiering gebruik maakte van een waarborg bij PMV/z.

Alleen al op het veld heeft katoen — de basisstof voor jeans — liters water nodig, en de wassingen en kleuringen die verder tijdens het productieproces van jeans plaatsvinden, maken van het populaire kledingstuk een product dat wel héél veel water gebruikt, tot 7.000 liter. Ook de zware metalen die doorgaans
tijdens de productie worden gebruikt, komen in het water terecht. Het maakt de ecologische voetafdruk van jeans enorm zwaar. Tom Duhoux maakte er zijn missie van om de properste jeans ter wereld te maken toen hij HNST oprichtte, van het Engelse woord honest (eerlijk). In plaats van 7.000 liter water gebruikt HNST maar 361 liter voor de productie van een jeansbroek. Als grondstof daarvoor gebruikt het label… oude jeansbroeken en katoenafval.

Waterbesparing

Om de ambitie van properste jeansbroek waar te maken, zag het bedrijf bij de ontwikkeling geen detail over het hoofd: zo zijn de,knopen afschroefbaar (en dus herbruikbaar), bestaat het stikgaren uit honderd procent biologisch afbreekbaar Tencel en zijn de labels gemaakt van papierachtig materiaal. En de drukinkt op die labels is nog eens pvc-vrij. Doordat de kleurstof via elektriciteit (en niet via baden) op de katoendraad wordt aangebracht, zijn ook
geen chemicaliën nodig. Maar de grootste winst is de spectaculaire waterbesparing: maar liefst 6.639 liter besparing per broek. Dat komt doordat de broeken van HNST voor 56 procent uit gerecycleerd katoen bestaan en er dus veel minder oorspronkelijke katoen nodig is – een zegen, aangezien de katoenplant enorm dorstig is. De gerecyclede denim wordt gewonnen uit afgedankte jeansbroeken die het bedrijf inzamelt. Tijdens de eerste ‘harvest’ campagne hoopte HNST 2.000 stuks in te zamelen, maar na negen weken stond de teller al op 6.000 broeken: een succes.

Hoogst haalbare

Dat de HNST-jeans voor 56 procent uit gerecyclede denim bestaat, is het hoogst haalbare. Omdat de vezels tijdens de productie krimpen, blijft er ook nog origineel katoen nodig. Het neemt niet weg dat de start-up dat aandeel via innovatie verder naar beneden wil krijgen. Bijvoorbeeld door manieren te vinden waardoor vezels minder verkorten wanneer ze tot katoenpluis worden getrokken. Door innovatie is HNST er overigens in geslaagd chitosan, gewonnen uit afval van schaaldieren om het garen weefklaar te maken, te vervangen door pectine uit sinaasappelschillen. Zo kan de start-up
nu ook jeansbroeken aanbieden die volledig vegan zijn. Overigens zijn de broeken van HNST niet fors duurder dan de niet-ecologische alternatieven: het prijsverschil met de klassieke jeansmerken is verwaarloosbaar omdat HNST met een statiegeld-formule werkt.

Ambitie

HNST heeft de ambitie om een Europees merk te worden. Het haalde onlangs 220.000 euro kapitaal op bij verschillende investeringsfondsen, o.a. bij Hefboom en Trividend. Hefboom verschaft al ruim 30 jaar verschillende vormen van financiering gericht op een positieve maatschappelijke impact, om zo bij te dragen aan een sociale en duurzame samenleving. Trividend is een Vlaamse participatiemaatschappij voor de sociale economie. Mens- en milieuvriendelijke bedrijven en organisaties in Vlaanderen kunnen er terecht voor risicokapitaal. Maar ook het investeringsfonds Freshmen stapte mee in. Eerder maakte de start-up gebruik van een waarborg van PMV/z om haar bankfinanciering rond te krijgen. De middelen moeten het mogelijk maken de jeans te produceren en de collectie te lanceren, o.a. via social media. HNST verkoopt via de webshop immers rechtstreeks aan consumenten, maar zet ook winkels in om de klant te bereiken, al hebben veel modewinkels het wegens de coronacrisis allicht niet makkelijk om nieuwe collecties aan te kopen. Het merk is goed van start gegaan; er wordt zelfs al gedacht aan andere duurzame kledingstukken…

Bezoek de website van HNST

www.letsbehonest.eu