nl
Nieuwsbrief
Cases

iCUBES: ICT-incubator

  • Vastgoedprojecten
  • Maatschappelijk vastgoed
  • Vastgoed
Vastgoed - Maatschappelijk vastgoed

iCUBES, opgericht in 2007, is een incubator voor de ICT-sector: het project van POM Oost-Vlaanderen, IMEC, PMV en stad Gent wil een dynamisch klimaat creëren voor ICT-bedrijven in de opstart- en groeifase. iCUBES verwelkomt initiatieven die kennisintensief zijn én een wetenschappelijke samenwerking met UGent of een andere gelieerde kennisinstelling hebben. De incubator biedt hen logistieke én operationele ondersteuning in een markant gebouw uit 2015. Er is nog ruimte.

De incubator bevindt op de 7de en 8ste verdieping van de AA-toren aan de poort van TechLane Gent in het technologiepark Zwijnaarde. Dankzij de aanwezigheid van verschillende onderzoeksgroepen van de UGent en de internationale onderzoekscentra IMEC en VIB groeit dat wetenschapspark uit tot een unieke cluster van kennis en innovatie. De nieuwe AA-toren, een duurzaam gebouw uit 2015, ligt op fietsafstand van het Gentse Sint-Pietersstation. Een onmiskenbare meerwaarde is de nabijheid van de onderzoeksgroepen en -centra waardoor een community ontstaat die netwerking en synergiën bevordert. Ook de link met PMV is een troef: de Vlaamse investeringsmaatschappij vervult via risicokapitaal de financieringsbehoeften van seed, early stage en meer mature ventures in de ICT-sector.

Synergie leidt tot innovatie

Sinds de oprichting van de incubator zijn er al tientallen bedrijven succesvol doorgegroeid in verschillende ICT-vakgebieden, mede dankzij de samenwerking met de onderzoeksgroepen en – centra die voor een doorgedreven synergie zorgen tussen de diverse vakgebieden waardoor makkelijker nieuwe innovatieve activiteiten kunnen ontstaan. iCUBES biedt hen logistieke en operationele ondersteuning: er is een strategisch dienstenpakket om ondernemingen succesvol op te starten en uit te bouwen. Er zijn gemeubelde kantoren vanaf 28 m² in een zeer aanpasbare formule, zowel in tijd als in ruimte. Naast de kantoorruimte is er ook professioneel onthaal van 8u tot 18u, uitgebreide vergaderfaciliteiten met de nodige IT- en videoapparatuur, een divers aanbod aan diensten en een keuken met eetruimte. Parkeren kan net naast het gebouw.

Kapitaalparticipatie van PMV

PMV heeft een minderheidskapitaalsparticipatie in iCUBES. Het project was een proefproject in haar strategie om ook andere incubatoren en wetenschapsparken te gaan structureren én te financieren, wat ondertussen is gebeurd. PMV investeerde o.a. in Blue Gate met incubator BlueChem, in Tech Lane Ghent Science Park en in de bio-incubator in het hoofdkantoor van VIB. Ook bij de financiering van de bedrijven in iCUBES is een rol weggelegd voor PMV: de Vlaamse investeringsmaatschappij kan hen rechtstreeks kapitaal verschaffen wanneer een overtuigend, veelbelovend en rendabel businessplan voorligt.

Het project in cijfers

iCUBES bevat meer dan 2.000 m² bruto vloeroppervlakte voor verschillende types werkplekken. De nieuwbouw is in gebruik sinds 2015.

Andere partners

  • POM Oost-Vlaanderen;
  • IMEC;
  • Stad Gent.

Een kapitaalparticipatie van PMV: ook voor uw project?

Ontdek hoe een kapitaalparticipatie van PMV misschien de oplossing kan zijn voor de financiering van uw erfgoedproject: vraag de presentatie aan.

Ik wil een presentatie over kapitaalparticipaties van PMV
Feya Smets Investeringsmanager feya.smets@pmv.eu