nl
Nieuwsbrief
Cases

Kasteel (met geheime tuin) wordt eventlocatie

  • Vastgoedprojecten
  • Erfgoed
  • Vastgoed
Erfgoed - Wolvenbos

Wat te doen wanneer de bank niet gelooft in je ondernemersplannen? Met behulp van PMV-financiering krijgt het historische kasteel Wolvenbos (Kapellen) een nieuw leven. Familievennootschap Wolvenbos Immo, tot voor kort huurder, zet het kasteel open voor evenementen, huwelijken, bedrijfs- en privéfeestjes (en zelfs voor films).

Het prachtige domein Wolvenbos dateert uit de jaren 1900 en is maar liefst 42 hectare groot. Naast een impressionant neoclassicistisch kasteel, gebouwd in 1919, staan er op het domein nog verscheidene neerhofgebouwen, zoals een koetshuis, een wachthuisje en zelfs een geheime tuin met een sprookjesachtige rozentuin. Na het vertrek van de laatste bewoners — de adellijke familie Kronacker — stond het domein en het kasteel lang te koop.

Grandeur

Valerie Christiaen, die sinds 2017 de locatie huurt en onlangs mede-eigenaar werd, wilde meteen de grandeur van vroeger herstellen. Ze besloot het privékasteel open te stellen voor events. Daarvoor maakte ze van het domein een eventlocatie. Het kasteel werd grondig gerenoveerd: elektriciteit, water, centrale verwarming, glaswerk en sanitair zijn vernieuwd, de keuken werd opgefrist… Het kasteel biedt vandaag plaats aan zo’n 150 personen voor diners, 200 voor walking dinners en 300 voor recepties. Indien u de tuinen meerekent, wordt de capaciteit ongelimiteerd en zijn er zelfs al events van 1000 personen gepasseerd. Maar ook in het domein zijn er mogelijkheden: picknicks in de schitterende beukendreef, barbecues in de geheime tuin… Voor gasten van een event zijn er op de eerste verdieping van het kasteel drie luxesuites beschikbaar. Van enkele vervallen serres op het domein wil de eigenaar een nieuwe zaal maken: die orangerie moet een tweede feestzaal worden voor maximaal 312 gasten. De vergunningsprocedure daarvoor loopt.

Bank says no

Om de aankoop van het domein en de plannen te financieren, deed de onderneemster een beroep op eigen middelen en een hypothecaire lening van PMV. “Eén van de doelstellingen van PMV is om de herbestemming van onroerend erfgoed mogelijk te maken: we helpen om het voor de toekomst te bewaren door het economisch levensvatbaar te maken”, aldus investeringsmanager Chiela Moens van PMV. Maar de PMV-financiering was ook noodzakelijk omdat de banken in het project geen brood zagen. Hoewel de onderneemster voor de renovatie een beroep kon doen op een banklening, was dat niet het geval voor de aankoop van het domein: de banken meenden dat de cashflow onvoldoende stabiel was of weigerden tout court een horeca-activiteit te financieren. Ook Wolvenbos kreeg immers flink wat klappen door de afgelopen Covid-crisis: de omzet kelderde, waardoor 2020 een verliesjaar werd. Niettemin blijft het de bedoeling van Valerie om een rendabel project uit te bouwen, en meende ze daarvoor bij de bank geld te kunnen vinden. “Dat was niet het geval: de markt faalt in dit geval, waarop PMV tijdelijk de rol van financier opneemt”, aldus Moens.

Troeven van erfgoedlocatie

PMV gelooft in het project, zeker na de renovatie en de realisatie van de orangerie. “Voor monumenten en kastelen is het niet evident een ‘economische drager’ te vinden die kan instaan voor de instandhoudings- en onderhoudskosten. De multifunctionele benadering van de onderneemster (eventlocatie en bewoning) moet de activatie en instandhouding van het volledige kasteeldomein garanderen. Het klopt dat er aanvankelijk onvoldoende cashflow is om de leningen terug te betalen. Door een kapitaaluitstel te voorzien, geven we de onderneemster ruimte om haar financieel plan te realiseren en een buffer te realiseren, waarna in de toekomst een herfinanciering kan volgen”, weet Moens. Natuurlijk moet voor dat scenario het kasteeldomein succesvol worden verhuurd. Er zijn in Vlaanderen meer dan 400 kasteeldomeinen en historische sites die kunnen worden ingezet als eventlocatie. Wolvenbos heeft in die groep zeker troeven: het biedt 42 hectare rust, ruimte en privacy – de karaktervolle uitstraling van het kasteel sluit zeker aan bij wie grandeur en exclusiviteit zoekt.

Rol van PMV

Om de aankoop van het domein en de plannen te financieren, deed de onderneemster een beroep op eigen middelen en een hypothecaire lening van PMV.

Een krediet van PMV: ook voor uw project?

Ontdek hoe een (langetermijn)lening van PMV de oplossing kan zijn voor de financiering van uw project: vraag een presentatie aan.

Ik wil een presentatie over de leningen van PMV voor vastgoedprojecten
Chiela Moens Investeringsmanager chiela.moens@pmv.eu