nl
Nieuwsbrief
Cases

Lening voor herontwikkeling Huis van Hamme

  • Vastgoedprojecten
  • Erfgoed
  • Vastgoed
Erfgoed - Huis van Hamme

‘Huis van Hamme’ is een 18de-eeuws herenhuis pal in het centrum van Brugge, gesitueerd op het Sint-Maartensplein, tussen de Sint-Walburgakerk en het Europacollege. Omwille van haar imposante classicistische gevel en haar rijkelijk beklede salons werd dit herenhuis in 1974 beschermd als monument. Het wordt herontwikkeld, met financiering door PMV.

Sedert de Franse Revolutie was het gebouw in gebruik door de overheid als woning van de belastingontvanger. Hier kwam in 1983 een eind aan wanneer de basisschool Hemelsdaele hier een afdeling opende. Deze gebruikte het pand en haar grote tuin voor haar onderwijsactiviteiten tot in het najaar 2017. In september 2017 heeft VDD Project Development, het pand met een vloeroppervlakte van meer dan 2.000m² op een ca. 1950 m2 groot perceel verworven. De ontwikkelaar plant een hoogwaardige restauratie en renovatie tot 8 ruime en luxueuze appartementen. Achteraan het perceel, waar ooit het koetshuis van de herenwoning stond, wordt een nieuwbouwvolume voorzien waarin 2 eengezinswoningen komen bovenop een halfondergrondse parking. Het binnengebied wordt aangelegd als kwalitatieve gedeelde tuin voor de toekomstige bewoners van de residentie. Deze herontwikkeling met restauratie van de mooie lijstgevel en de authentieke salons, waarvan één met Mechels leer is bekleed, verzekert het behoud van dit stukje Brugs erfgoed.

Erfgoed wordt duurzaam project

Er worden bewuste keuzes gemaakt die moeten leiden tot een duurzaam project in zijn vorm, zijn verbruik en zijn onderhoud. Het project voldoet niet enkel aan alle hedendaagse vereisten inzake thermische en akoestische isolatie, maar zet in op hernieuwbare energieën en lage energie concepten. De verwarming, ventilatie en koeling worden centraal opgewekt. Er is één centrale stookplaats die de volledige warmteopwekking voorziet voor alle appartementen en gemene delen. De woonunits worden mechanisch geventileerd. Zonneboilercollectoren zullen worden ingezet ter ondersteuning van de sanitair warm water productie. Het water afkomstig van de daken wordt gerecupereerd in regenwaterputten. De twee koetshuis-woningen worden verwarmd, geventileerd en verkoeld met een individuele warmtepomp grond/water en een balansventilatie unit. De energie noodzakelijk voor de bijverwarming van de ventilatielucht en de koeling wordt voorzien door hun individuele warmtepomp brijn/water gekoppeld op één of twee gesloten boringen. De warmtepompen in deze twee units worden zowel als verwarmingsbron als passieve koelbron gebruikt. Het project zet ook in op elektrische laadpalen voor wagens en fietsen.

PMV verstrekt lening

PMV heeft een krediet verstrekt aan VDD Project Development die de herenwoning en bijbehorend terrein zal herontwikkelen. Dankzij dit krediet kan de ontwikkelaar het financieringsplaatje van zowel de aankoop van de gronden en gebouwen als de latere bouwwerken vervolledigen.

Het erfgoedproject in cijfers

  • Herbestemming met energiebesparende technologieën van 2.000 m² vloeroppervlakte;
  • 8 ruime appartementen en 2 eengezinswoningen in een nieuwbouwvolume met een kwalitatieve gedeelde tuin.

Andere partners

VDD Project Development, is een meerwaarde-ontwikkelaar gespecialiseerd in de hedendaagse herbestemming van historisch patrimonium. www.vddprojectdevelopment.com

Een lening van PMV: ook voor uw project?

Ontdek hoe een lening van PMV misschien de oplossing kan zijn voor de financiering van uw erfgoedproject: vraag de presentatie aan.

Ik wil een presentatie over de leningen van PMV voor vastgoedprojecten
Bertrand Van Regemortel Business Manager bertrand.vanregemortel@pmv.eu