nl
Nieuwsbrief
Cases

Kinepolis: lege cinemazalen, hoopvolle toekomst

  • Waarborgen
  • Gigarant
  • Groeien
kinepolis-pmv

De bioscoopsector werd hard getroffen door de COVID-19-pandemie. Bioscoopuitbater Kinepolis ging de crisis in met een sterke balans en belangrijke cashreserves waardoor ze meer dan 12 maand sluiting van al haar bioscopen kon overbruggen. Om zich evenwel voor te bereiden op een langer uitblijven van een volwaardige herneming van haar activiteiten is Kinepolis bij haar huisbankiers een bijkomend krediet aangegaan ten bedrage van 80 miljoen euro met een looptijd van 3 jaar. Mede dankzij de Gigarant-waarborg, kon Kinepolis het bijkomend krediet afsluiten.

2019 was een uitzonderlijk jaar voor de Europese bioscoopmarkt. In Europa steeg het bezoekersaantal met 4,1%, en ook Kinepolis zette uitstekende resultaten neer: de bezoekersaantallen stegen met 13,3% wat leidde tot een omzetstijging van 15,9% en een stijging van de nettowinst. Kinepolis, en de bioscoopsector in het algemeen, werden vervolgens bijzonder hard getroffen door de COVID-19-pandemie. Naast de lockdown en verplichte sluiting waren er de beperkende veiligheidsmaatregelen en het uitstel van blockbuster-releases. Zelfs voor een stevig bedrijf dat in 2019 nog 104 miljoen euro bedrijfswinst optekende, brengt dat grote uitdagingen met zich mee. Ondanks het feit dat Kinepolis erin slaagde de schade maximaal te beperken door sterke kostenbeheersing, had de pandemie een sterk negatieve invloed op de omzet en het resultaat.

Uithoudingsvermogen

Kinepolis — 58 bioscopen in Europa, 46 bioscoopcomplexen in Canada en 10 in de VS — was vóór de coronacrisis een outperformer met een significante omzetgroei, een stevige cashbuffer, een sterke rendabiliteit, een lage schuldgraad en de hoogste EBITDA-marge in de sector. Het had een forse buffer toen corona begon en ging bijgevolg financieel sterk de crisis in. Mede door haar bedrijfsstrategie van jaarlijkse performantie-verbeteringen en
variabilisering van kosten slaagde het bedrijf erin de operationele cash drain gedurende de lockdown te reduceren tot ‘slechts’ 3,6 miljoen euro per maand in het tweede halfjaar. De groep was zo in staat om een lange periode van gedwongen sluiting te overbruggen. Maar zelfs het uithoudingsvermogen van de beste atleet is niet eindeloos, zeker wanneer het einde niet eens in zicht is. Kinepolis vond het daarom nodig om extra middelen aan te trekken in de blijvend onzekere coronaperiode. Het bijkomend krediet (mét Gigarant-waarborg) moet de onzekerheid over de impact van de pandemie opvangen.

Streamingdiensten

Met 1.106 zalen en bijna 200.000 zitplaatsen blijft de toekomst voor Kinepolis veelbelovend. Natuurlijk is er de opkomst van streamingdiensten die een impact kan hebben op het businessmodel van de bioscoopgroep. Maar bioscoop blijft een avondje uit en genereert nog steeds de meeste waarde voor de producenten en distributeurs. Een ‘theatrical release’, goed voor zowat de helft van de omzet die een film realiseert, blijft voorlopig dé garantie om de torenhoge productiekosten van films terug te verdienen. Daarnaast blijft een bioscoopbezoek een bijzonder sterk entertainmentconcept waar een avondje bingewatchen niet tegenop kan. Onderzoek leert zelfs dat gebruikers van online streamingdiensten frequenter een bezoek brengen aan de cinema dan niet-gebruikers. Kortom: cinema is here to stay.

Acquisities

Met haar sterke liquiditeit, lage schuldgraad en eigen vastgoed — uniek in de sector — is Kinepolis (259 werknemers in Vlaanderen) bij de sterkste spelers in de sector. De groep is een sterk innoverend bedrijf en één van de meest rendabele bioscoopexploitanten: al meer dan 12 jaar slaagt de onderneming erin om het break-evenpunt te verlagen en de winstgevendheid te verhogen door o.a. productinnovatie en efficiëntieverhoging in de jaarlijkse oefening om een hypothetische terugval van 5% bezoekers te neutraliseren op EBITDA-niveau. Weinigen slagen erin om méér omzet per bezoeker te halen. Met die knowhow doet de groep aan expansie in stabiele markten. Goed nieuws is ook dat blockbusters, goed voor circa 80% van de omzet, in het coronajaar werden uitgesteld waardoor er in 2021 heel veel films te zien zullen zijn.

Bezoek de website van Kinepolis

www.kinepolis.be