nl
Nieuwsbrief
Cases

Novalis: gezondheidszorg in evolutie

  • Fondsen
novalis-fund-pmv

Opvallend is dat Novalis voor de financiering van het fonds ook haar lokale netwerk van ondernemers aanspreekt: een 40-tal kleinere lokale investeerders participeert in Novalis II.

Ook via haar fondsinvesteringen is PMV een langetermijnpartner voor verschillende bedrijven in de life sciences & zorg. Zo investeerde PMV in diverse fondsen die actief zijn in die sector, zoals Vesalius, Aescap, Bioqube, Capricorn health Tech, Droia, Heran, LSP, OMX Ventures en V-Bio. Mede dankzij die PMV-financieringen kon de sector zich ontwikkelen tot een belangrijk ecosysteem in Vlaanderen dat o.a. succesverhalen als Argenx heeft voortgebracht. Maar het verhaal gaat verder.

PMV blijft via fondsen investeren in technologie die de gezondheidszorg doet evolueren. In 2021 vulde PMV haar activiteiten op het gebied van life sciences & zorg verder aan met een investering van 5 mln. euro in Novalis II, een beloftevol fonds dat investeert in zeer jonge bedrijven die gericht zijn op niet-therapeutisch gerelateerde medische technologieën, met een sterke focus op Vlaanderen. Met het tweede fonds haalde Novalis vorig jaar 27,4 mln. euro op om te investeren in een twintigtal bedrijven. De verwachting is dat zowat 30% van die middelen zal worden geïnvesteerd in incubatie (‘seed en start-up’) en 70% in acceleratie (‘early stage’).

Enabling technologies

De beheerders zien veel potentieel in zogenaamde ‘enabling technologies’: jonge startende bedrijven die de gezondheidszorg transformeren door grote farmaceutische spelers te helpen om hun businessmodellen meer wendbaar, slim en ‘asset light’ te maken door externe diensten, research en technologie aan te bieden zoals genomica of bio-informatica. Verder
verwachten ze ook sterke groei in gepersonaliseerde geneeskunde. Die manifesteert zich op verschillende vlakken zoals de fusie van genetische sequentiëring en data-analyse (‘genes and bytes’), online personal health monitoring, gepersonaliseerde immunotherapie of flexibele productie. De fondsbeheerders zijn ervan overtuigd dat innovatieve technologie een antwoord kan bieden op groeiende noden in de gezondheidszorg. Die technologie tracht het fonds in een vroeg stadium te identificeren en te ondersteunen om op die manier een sterk wetenschappelijk én zakelijk fundament te leggen om bedrijven te laten groeien en slagen.

Lokale netwerk

Opvallend is dat Novalis voor de financiering van het fonds ook haar lokale netwerk van ondernemers aanspreekt: een 40-tal kleinere lokale investeerders participeert in Novalis II. Vaak zijn het ondernemers die al in het eerste fonds investeerden en ook in het tweede fonds stappen. Novalis Fund 1 werd opgericht in september 2018 en bedroeg in totaal 4 miljoen euro, dat werd ingezet in acht bedrijven, voornamelijk in de Benelux-regio. Een eerste exit werd gerealiseerd met het Amerikaanse portefeuillebedrijf doc.ai, dat door Sharecare werd overgenomen als onderdeel van een beursgang.

Sterke start

Het tweede fonds is alvast in het voorbije jaar meteen heel sterk gestart met drie beloftevolle investeringen. Zo investeerde het in Grapheal, een ontwikkelaar van draagbare biosensoren die — bijvoorbeeld — op continue basis het genezingsproces van wonden kunnen opvolgen, meteen te raadplegen via een smartphone. Het fonds investeerde ook in Rheavita (dat continue vriesdroogtechnologie ontwikkelt voor biofarmaceutische producten) en in Modality.AI (dat artificiële intelligentie gebruikt om neurologische en psychiatrische condities bij patiënten te evalueren, zowel thuis als in het ziekenhuis). Met haar eerste fonds heeft Novalis bewezen dat het team waarde kan creëren door een hands-on ondernemersstijl en diepgaande technologische kennis. Bij PMV zijn ze ervan overtuigd dat ze met het Novalis Biotech Acceleration Fund innovatie en valorisatie van technologie in het ondernemende ecosysteem van de Vlaamse regio zullen blijven ondersteunen.

Bezoek de website van Novalis

www.noval.is