nl
Nieuwsbrief
Cases

Oqton

  • Start-ups & scale-ups
  • Equity investments
  • Exits equity investments
  • Clean tech & industrials
Ben Schrauwen van Oqton

We zijn verheugd over de samenwerking met 3D Systems en kijken ernaar uit om gebruik te maken van hun kennis, middelen en financiële kracht om te blijven innoveren en oplossingen te leveren die die bedrijven helpen bij het versnellen van de toepassing van additive manufacturing in productieomgevingen.

Ben Schrauwen, CEO en medeoprichter van Oqton

Oqton is een softwarebedrijf dat AI-gedreven, op de cloud gebaseerde productiebesturingssysteem (MOS – manufacturing operating system) in de markt zet.

Oqton’s slimme, flexibele MOS-platform levert kant-en-klare oplossingen met plug-and-play mogelijkheden die productieapparatuur en oudere systemen met elkaar verbinden via AI. Dit unieke voordeel stelt fabrikanten in staat complexe digitale productieomgevingen te beheren en biedt de flexibiliteit die nodig is om snel wijzigingen aan te brengen in productontwerpen en/of te reageren op veranderende markteisen.

Oqton is een Amerikaans/Belgisch bedrijf, waarvan het grootste deel van haar ingenieurs en programmeurs in Gent en Leuven gehuisvest zijn, onder leiding van Ben Schrauwen (CEO Oqton) een voormalig professor aan de UGent.

3D Systems was een pionier in de 3D-printing wereld, en op vandaag nog steeds een toonaangevende speler op het gebied van automatisering in industriële productie met haar geïntegreerde aanbod van hardware, software en ondersteunende diensten. De fusie met Oqton past perfect in haar strategie om de productiewereld verder digitaal te transformeren.

Partners in ambitie bij Oqton

Begin 2021 haalde Oqton $40M op bij verschillende investeerders, waaronder Fortino Capital en PMV. Met de actieve steun van de investeerders, heeft Oqton in dat jaar haar team uitgebouwd van ongeveer 55 naar 90 mensen, waarvan het grootste deel in België, om zowel het softwareplatform verder uit te breiden alsook een internationaal verkoopsteam uit te bouwen.

Op 8 september 2021 ging Oqton op in het Amerikaanse 3D Systems (NYSE: DDD). Met de overname werd Oqton meteen ook de R&D hub binnen 3D Systems die alle software activiteiten van de groep onder zijn hoede neemt, onder leiding van Ben Schrauwen (CEO Oqton) samen met zijn teams die hoofdzakelijk vanuit Gent en Leuven opereren.

Investeringsteam Oqton

Roald Borré Groepsmanager Risicokapitaal roald.borre@pmv.eu +32 (0) 2 274 63 71
Lieven De Jonge Businessmanager Scale-ups & Industrials lieven.dejonge@pmv.eu +32 (0)2 274 63 73