nl
Nieuwsbrief
Cases

Pick-It

  • Start-ups & scale-ups
  • Equity investments
  • Portfolio equity investments
  • Clean tech & industrials

PMV is een echte sparring partner die de juiste vragen stelt over de uitdagingen in het businessplan.

Peter Soetens, CEO van Pick-It

Pickit is in 2016 opgericht als product spin-out van Intermodalics, een organisatie die software voor robots ontwikkelt. De drie oprichters Peter Soetens, Ruben Smits en Bert Willaert, zagen het potentieel om met één enkel product de procesautomatisering voor vele productiebedrijven te vereenvoudigen. Tijdens het eerste werkjaar won Pickit heel wat prestigieuze wedstrijden zoals de Trends Pitcher’s day en Deloitte Rising Star.

Met haar innovatieve 3D-camera’s, daarbij horende software en engineering-projecten maakt het bedrijf doorgedreven automatisatie toegankelijker voor tal van organisaties met industriële robots. De Pick-it 3D-camera’s en software laten robots van alle bekende constructeurs toe voorwerpen in hun omgeving te zien en te grijpen. Door de artificiële intelligentie die in de software van Pick-it geïntegreerd werd kunnen industriële processen zoals bin picking, machine loading en depalletizing volledig geautomatiseerd worden. Het product kon meteen een aantal gevestigde waarden overtuigen: Saint Gobain, Continental, Procter & Gamble en Hutchinson gebruiken Pick-it al in hun productieafdelingen. Daarnaast spreekt het ook tal van kmo’s wereldwijd aan, in het bijzonder in combinatie met de gebruiksvriendelijke robot van Universal Robots. Het is deze strategie van ‘volg de robot’ die het bedrijf doet groeien: waar robots verkocht worden, moet ook een oplossing van Pick-it te verkrijgen zijn.

Terwijl de traditionele vision programming nog botst op tal van obstakels, zoals het programmeren van de robot zelf en de configuratie, omzeilt Pick-It die klippen via eenvoudige software die compatibel is met alle robots. Peter Soetens, CEO van Pick-It: ”Wij blinken vooral uit door onze gebruiksvriendelijkheid. Op minder dan één dag kan de gebruiker onze camerasoftware configureren. Die configuratie gebeurt op twee manieren. Ofwel neemt de camera een 3D-foto van het specifieke voorwerp, op basis waarvan de robot weet welk object hij moet zoeken. Ofwel geeft de gebruiker een 3D-model in van het object, zodat de robot dan op basis van het model op zoek kan gaan naar het object.”

Partners in ambitie bij Pick-It

De Leuvense scale-up Pick-it kreeg in 2018 een kapitaalinjectie van €2,5 miljoen om haar ambitie om robots wereldwijd ogen te geven kracht bij te zetten. Om die verdere groei te verwezenlijken wil Pick-it nog meer inzetten op een globaal partnernetwerk van lokale distributeurs en een versterkte interne sales- en supportorganisatie. Peter Soetens is opgetogen met de instap van PMV: “Het is een echte sparring partner die de juiste vragen stelt over de uitdagingen in het businessplan. Naast de puur geldelijke inbreng is de analyse door een PMV-team met ruime ervaring op zowel financieel als technologisch vlak heel waardevol.”

Roald Borré, Groepsmanager Equity Investment bij PMV is ervan overtuigd dat Robotica en artificiële intelligentie de komende jaren ontegensprekelijk een enorme impact zullen hebben op ons industrieel, economisch en maatschappelijk weefsel. PMV is dan ook zeer verheugd Pick-it te kunnen begeleiden bij de volgende stap in haar groeiproces.

Investeringsteam Pick-It

Dany Vandevelde Principal investeringsmanager Dany.Vandevelde@pmv.eu +32 (0)2 274 63 85
Robin Mees Senior investeringsmanager robin.mees@pmv.eu