nl
Nieuwsbrief
Cases

Sentea

  • Start-ups & scale-ups
  • Equity investments
  • Portfolio equity investments
  • Clean tech & industrials
  • Starten
Karsten Verhaegen, CEO van Sentea

Glasvezelsensoren zijn een innovatieve manier om civiele infrastructuur zoals bruggen veiliger te maken en industriële activa zoals windturbines en olie- en gasinstallaties efficiënter in te zetten.

Karsten Verhaegen, CEO van Sentea

Sentea’s fotonische geïntegreerde technologie maakt voortaan de grootschalige toepassing van glasvezelsensoren mogelijk. Voor bruggen, gebouwen, windturbines, motoren, lagers, aandrijflijnen, elektrische voertuigen en chirurgische instrumenten wordt het met het uitleessysteem van de spin-off van imec en de UGent makkelijker om defecten in installaties te voorspellen en de levensduur ervan te verlengen.

Glasvezelsensoren zijn een innovatieve manier om civiele infrastructuur zoals bruggen veiliger te maken en industriële ‘activa’ zoals windturbines en olie- en gasinstallaties efficiënter in te zetten. Ze maken gebruik van een speciale glasvezel die is ontworpen om de rek en temperatuur te meten op meerdere punten. Een uitleessysteem vangt het optische signaal van de meetvezel op en correleert dat met rek, temperatuur en afgeleide parameters zoals trillingen, druk, inclinatie, verplaatsing, stroom of de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën. Glasvezelsensoren zijn bestand tegen elektromagnetische interferentie, corrosie, blikseminslag en extreme temperaturen waardoor ze ingezet kunnen worden in toepassingen die onderhevig zijn aan extreme condities. Ze zijn ook veiliger dan traditionele sensoren in toepassingen met explosiegevaar zoals in olie- en gasinstallaties.

Voor de ontwikkeling van hun uitleessysteem bouwde spin-off Sentea voort op de wereldvermaarde expertise van UGent en imec in siliciumfotonica en nano-elektronica. Met Sentea’s uitleessystemen kunnen glasvezelsensoren voortaan worden ingezet in een veel breder scala van toepassingen, waardoor bruggen, gebouwen, windturbines, motoren, lagers, aandrijflijnen, elektrische voertuigen, chirurgische instrumenten enz. kunnen profiteren van de voordelen van zeer nauwkeurige detectie en voorspelling van defecten, levensduurverlenging en superieure procescontrole. Dankzij de voordelen van siliciumfotonica biedt Sentea uitleessystemen voor glasvezelsensoren met een hoge nauwkeurigheid, compactheid en geavanceerde functionaliteit die op vele terreinen kunnen worden ingezet. De continue bewaking van de structurele integriteit kan op die manier de norm worden voor zowel nieuwe als verouderde infrastructuur.

Sentea

Partners in ambitie bij Sentea

Sentea haalde in 2021 2,3 miljoen euro op om zijn activiteiten verder uit te breiden. De investeringsronde wordt gesteund door haar huidige investeerders Finindus, PMV, QBIC II en Fidimec.

De opbrengst van deze investeringsronde zal de groei van Sentea’s commerciële activiteiten financieren en de productiecapaciteit van haar reeks FBG-ondervragingssystemen opschalen. Sentea zal blijven investeren in next-gen fiber optic sensing producten en IoT ontwikkelingen, gebruikmakend van de voordelen van haar geavanceerde silicium fotonica platform geoptimaliseerd voor sensing toepassingen.

Investeringsteam Sentea

Dany Vandevelde Principal investeringsmanager Dany.Vandevelde@pmv.eu +32 (0)2 274 63 85
Michaël Raes Investeringsmanager michael.raes@pmv.eu