nl
Nieuwsbrief
Cases

Qustomdot

  • Start-ups & scale-ups
  • Equity investments
  • Portfolio equity investments
  • Starten
: QustomDot’s founders Igor Nakonechnyi (CPO, left), Kim De Nolf (CEO, middle) and Willem Walravens (CTO, right) presenting luminescent red and green quantum dots

Het is enorm hoopgevend om te zien dat baanbrekend onderzoek de kans krijgt om verder uit te groeien in een ondernemende context. Het feit dat we een stukje nanotechnologie dichter naar de markt kunnen begeleiden is een hele eer voor ons.

Kim De Nolf, CEO van QustomDot

QustomDot is een spin-off  van de Ugent en pionier in de ontwikkeling van milieuvriendelijke kwantumdots, innovatieve materialen die het kleurengamma en de energie-efficiëntie van beeldschermen verbeteren. Het bedrijf maakt deze technologie op maat van next generation LED-beeldschermen, gaande van hoge resolutie LED-tv’s tot augmented reality brillen.

De technologie van QustomDot heeft belangrijke voordelen ten opzichte van de huidige generatie kwantumdots. Er werd gekozen voor de ontwikkeling van een toekomstgerichte, ecologische kwantumdot technologie die geen gebruik maakt van cadmium, een zeer zwaar, toxisch element dat door veel milieuagentschappen wordt afgekeurd. Hierdoor ligt een technologie op tafel die voldoet aan de Europese regelgeving.

Dankzij hun kleurzuiverheid zijn kwantumdots uitermate geschikt om hoogkwalitatieve beeldschermen te maken. Ze produceren rijkere, levendigere kleuren dan de traditionele weergavetechnologie.

Kwantumdots verlagen ook de ecologische voetafdruk van een product omdat ze makkelijk verwerkt kunnen worden en de energie-efficiëntie verhogen – niet te miskennen pluspunten voor een nieuwe technologie. Verder zijn kwantumdots op een zeer eenvoudige manier te printen. Dit drukt de productiekosten en maakt nieuwe toepassingen zoals flexibele beeldschermen mogelijk. De technologie van QustomDot is geschikt voor het verbeteren van een breed gamma beeldschermen. In samenwerking met grote spelers uit de beeldschermindustrie zet de spin-off in op de laatste nieuwe trends, zoals microLEDs voor slimme uurwerken of telefoons.

QustomDot

Partners in ambitie bij QustomDot

Dit potentieel werd vanaf dag 1 door verschillende investeringsfondsen erkend. Qbic II nam de lead investeerdersrol op zich. Samen met PMV en VIGO Ventures werd een investering van 3 miljoen euro gerealiseerd. Dit bedrag biedt QustomDot de nodige ruimte om de technologie verder uit te bouwen.

Voor PMV gaf de aansluiting bij de nieuwste LED-toepassingen op basis van een milieuvriendelijke technologie de doorslag. “Bij PMV proberen wij in te zetten op innovatie die naast een sterk commercieel potentieel ook baanbrekend is op ecologisch vlak. We zijn ervan overtuigd dat QustomDot die twee ambities op een goede manier verenigt”, aldus Roald Borré, hoofd Equity Investments bij PMV.

Investeringsteam QustomDot

Dany Vandevelde Principal investeringsmanager Dany.Vandevelde@pmv.eu +32 (0)2 274 63 85
Vincent Hebbelynck Business manager ICT vincent.hebbelynck@pmv.eu +32 (0)2 274 63 37