nl
Nieuwsbrief
Cases

PMV-lening voor herbestemming Theresianenklooster

  • Vastgoedprojecten
  • Erfgoed
  • Vastgoed
Erfgoed - Theresianenklooster

In het hart van Brugge bevindt zich een historische site die na jaren leegstand een bijzondere herbestemming krijgt. Het gewezen Theresianenklooster, ook bekend als Weylerkazerne, herleeft tot nieuwe woonzone. De imposante architectuur werd getransformeerd tot woongedeelten, mét respect voor historische elementen. Voor het ongeziene project deed ontwikkelaar VDD Project Development een beroep op financiering van PMV.

Het voormalige Theresianenklooster is beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische waarde. Kenmerkend is de oorspronkelijke sobere typologie van het kloosterpand met binnentuinen, overwelfde pandgangen, kapittelzaal en kelders. Het klooster werd gebouwd op het einde van de 17de eeuw in opdracht van de zusters Theresianen. In het begin van de 19de eeuw werd het klooster in gebruik genomen als militair hospitaal en kazerne waarbij de kerk afgesplitst werd van het geheel. Tijdens deze periode werd het zadeldak van het klooster vervangen door een derde bouwlaag.

Hedendaagse herbestemming

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het klooster de huidige naam ‘Weylerkazerne’ naar de majoor die sneuvelde in 1917 in Zarren. Vanaf de jaren ’60 was het klooster in publieke eigendom en huisvestte het verschillende overheidsdiensten. In de jaren ’90 kwam het gebouw in privéhanden en bleef het leeg staan. Er werden verschillende herbestemmings-mogelijkheden gezocht die echter geen resultaten opleverden. De kazerne werd daarop verkocht aan VDD Project Development, een meerwaarde-ontwikkelaar gespecialiseerd in de hedendaagse herbestemming van historisch patrimonium. Ook de aanpalende panden in de Ezelstraat werden verworven waardoor het binnengebied kan worden gesaneerd. De site zal met respect voor de erfgoedwaarden en bijzondere aandacht voor de betekenis van de plek in de omgeving, ontwikkeld worden in een gemend project met kwalitatief wonen voor een gevarieerd doelpubliek en enkele handelszaken.

PMV verstrekt krediet voor herbestemming

PMV heeft in het kader van haar activiteiten van Vlaamse Erfgoedkluis een krediet verstrekt aan VDD Project Development die het klooster zal herontwikkelen. Dankzij het krediet kan de ontwikkelaar het financieringsplaatje van zowel de aankoop van de gronden en gebouwen als van de latere bouwwerken vervolledigen.

Een krediet van PMV: ook voor uw project?

Ontdek hoe een (langetermijn)lening van PMV de oplossing kan zijn voor de financiering van uw project: vraag een presentatie aan.

Ik wil een presentatie over de leningen van PMV voor vastgoedprojecten
Bertrand Van Regemortel Business Manager bertrand.vanregemortel@pmv.eu