nl
Nieuwsbrief
Cases

PMV onderzoekt herbestemming Het Steen

  • Vastgoedprojecten
  • Erfgoed
  • Vastgoed
Erfgoed - Het Steen

Kasteel ‘Het Steen’ ligt tussen de dorpskernen van Elewijt, Eppegem, Weerde (Zemst) en Houtem (Vilvoorde). De site is van het begin van de XIVde eeuw, en vermoedelijk zelfs ouder. In 1635 werd de bekende schilder Rubens eigenaar van het domein, samen met zijn echtgenote Hélène Fourment. Vandaag is het pand in handen van Toerisme Vlaanderen, dat een beroep doet op PMV om het ruimtelijk en economisch potentieel van een herbestemming in kaart te brengen en, nadien, een concrete invulling toe te wijzen.

Het slot diende als buitenverblijf voor Rubens en zijn familie. Om er te geraken, liet de schilder de Steenvaart uitgraven die de Zenne met de kasteelgronden verbond. Van de hand van Rubens zijn twee werken bekend waarop het kasteel wordt afgebeeld: het ‘Herfstlandschap met uitzicht op het Steen’ bevindt zich in de National Gallery (Londen) en ‘Tornooi in de voorkant van het Steen’ hangt in het Louvre (Parijs). De meester stierf vijf jaar na de verwerving van het kasteel, maar zijn echtgenote bleef er tot het einde van haar leven vertoeven en gasten ontvangen. Na diverse verbouwcampagnes door verschillende eigenaars werd het kasteel met bijhorend neerhof in 1948 geklasseerd als monument. In 2019 werd het domein verkocht aan Toerisme Vlaanderen.

Rol van PMV

PMV heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Toerisme Vlaanderen en Flanders Special Venues (de dochtervennootschap van Toerisme Vlaanderen die eigenaar is van het kasteel) om een ruimtelijk-economische analyse te maken van mogelijke toekomstige invullingen voor het kasteel en de site. Die moeten passen in het toeristisch beleid van Vlaanderen en de specifiek de visienota ‘Reizen naar morgen’. Doel is om het ruimtelijk en economisch potentieel van een herbestemming inzichtelijk te maken. In een tweede fase zal PMV samen met Toerisme Vlaanderen een vermarktingsprocedure lanceren om een nieuwe exploitant of invulling voor het kasteel toe te wijzen aan een ondernemer.

Het project in cijfers

  • Een kasteeldomein van 4ha
  • Een kasteel met een vloeroppervlakte van ca. 1.000m²
  • Bijgebouwen met een vloeroppervlakte van ca. 1.100m²

Projectpartners

Toerisme Vlaanderen, een agentschap van de Vlaamse Overheid, heeft in 2019 de vennootschap gekocht waarin de eigendom van de kasteelsite is ondergebracht: ‘Flanders Special Venues’. In juli 2020 heeft Flanders Special Venues in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Erfgoedkluis een multidisciplinair bureau aangesteld dat zal instaan voor de ruimtelijk-economische studie. Dat bureau, de tijdelijke maatschap ‘Team Rubens’, bestaat uit het onderzoeksteam van Erfgoedstudio, het architectenbureau Team van Meer (gespecialiseerd in erfgoed) en het communicatiebureau Bailleul.

 

Bertrand Van Regemortel Senior Investeringsmanager bertrand.vanregemortel@pmv.eu