nl
Nieuwsbrief
Cases

BAC: consortium participeert in Brussels Airport

  • Infraprojecten
  • Transport

PMV is de katalysator geweest voor het groeperen van Belgisch institutioneel kapitaal dat op zoek is naar lokale gereguleerde infrastructuur-assets als aanvulling op hun portfolio’s.

PMV heeft zich eind 2019 aangesloten bij een consortium dat de participatie van de Australische investeringsgroep Macquarie in Brussels Airport heeft overgenomen. PMV heeft daarvoor kapitaal van Belgische institutionele investeerders gegroepeerd in een holding om zo voldoende schaal te creëren om te kunnen aansluiten bij het consortium, evenwel als minderheidsaandeelhouder. Investeerders in de holding zijn Pensioenfonds Metaal, de verzekeringsgroep Patronale Life, pensioenbeheerder Pensioenfonds Bouw en infrastructuurfonds Epico.

Brussels Airport Company (BAC) is de grootste luchthaven van ons land met circa 25 miljoen passagiers en 732.000 ton cargo op jaarbasis. BAC realiseerde in 2018 een omzet van 568,7 miljoen euro en een EBITDA van 330 miljoen euro. Brussels Airport is de tweede economische groeimotor van België en Vlaanderen met 64.000 (on)rechtstreekse jobs en 1,8% van het Belgische BNP. De transactie kon positief afgerond worden na een hernieuwing van de licentie door de federale regering en na goedkeuring van de Europese Anti Trust-Commissie.

Strategische asset

De overweging om een belang te nemen in BAC speelt niet enkel op het niveau van de luchthaven als interessante investering in een gereguleerde infrastructuur-asset, maar evenzeer vanuit het belang ervan voor de Belgische en de Vlaamse economie in het bijzonder. PMV is de katalysator geweest voor het groeperen van lokaal kapitaal om zo een rol te kunnen spelen bij de overname van het Macquarie-belang: BAC is een belangrijke tewerkstellingspool en speelt met haar centrale ligging binnen Europa een cruciale rol in de internationale logistiek en het succes van specifieke Vlaamse sectoren.